Katuseraha saamise retsept: palju mandaate, tuntud poliitikud (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katuseraha jagamises lepivad poliitikud tasakesti omavahel kokku ja avalikkusel jääb üle alles pärast nuputada, miks kõikvõimalikud külaseltsid ja käsitööringid riigikogulastele järsku nii oluliseks muutusid. 
Katuseraha jagamises lepivad poliitikud tasakesti omavahel kokku ja avalikkusel jääb üle alles pärast nuputada, miks kõikvõimalikud külaseltsid ja käsitööringid riigikogulastele järsku nii oluliseks muutusid. Foto: Sander Ilvest

Võim ja raha. Erakonnad paigutavad katuseraha sinna, kus see valimistel enim tulu võiks tuua.

Täna on riigikogu suures saalis lõplikul heakskiitmisel 2019. aasta riigieelarve ja selle juurde lisatud ettepanekud katuseraha jaotamiseks. Summad on suuremad kui varasematel aastatel ning Postimehe analüüs näitab, et raha ei jaotu sugugi ühtlaselt üle Eesti. Vastupidi, suuremad rahahulgad koonduvad piirkondadesse, kus erakondadel silmapaistvamad poliitikud, tugevad kohalikud niiditõmbajad ning valimistel saada rohkem mandaate.

Postimees võttis ette pea pool tuhat rida katuseraha objekte ning jaotas valimisringkondade kaardile need, mida on võimalik otseselt mingi ringkonnaga siduda. Nendele lisati neistsamadest ringkondadest riigikokku kandideerijad ning saada olevad mandaadid parlamenti.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles