Iisrael hoiatas islamiliikumist Hizbollah seoses tunnelitega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu hoiatas šiialiikumist Hizbollah Safedis piirialal teenivaid sõdureid külastades.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu hoiatas šiialiikumist Hizbollah Safedis piirialal teenivaid sõdureid külastades. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu hoiatas teisipäeval islamiliikumist Hizbollah, et armee avastas Liibanoni piiril juba kolmanda juudiriigi territooriumile ulatuva nõndanimetatud rünnakutunneli ja see ei jää vastumeetmeteta.

"Hizbollah teeb tõsise vea rünnates meid või meie praegusele tegevusele vastu astudes. Me jätkame seda operatsiooni niikaua, kuni nende rajatud tunnelite oht kestab," ütles Netanyahu.

Peaminister lisas, et tunnel pole kasutamisvalmis nagu ka kaks eelmist ja seega ei kujuta Iisraeli kogukondadele esialgu veel otsest ohtu. Iisraeli armee teatel paigutasid nad tunnelisse lõhkeseadeldised.

Iisrael käivitas eelmisel nädalal operatsiooni Liibanonist Iisraeli tungimiseks kaevatud tunnelite avastamiseks ja hävitamiseks.

Netanyahu palus eelmisel nädalal rahvusvahelisel kogukonnal kehtestada Liibanoni šiialiikumisele Hizbollah täiendavad sanktsioonid ja mõista liikumine hukka Liibanonist Iisraeli tunnelite ehitamise eest.

Vene ja Iisraeli kaitseministeeriumi esindajad kohtuvad kolmapäeval Moskvas, et arutada Lähis-Ida julgeolekut ja olukorda Süürias. Vene delegatsiooni juhib kindralstaabi operatiivvalitsuse aseülem kindralmajor Vassili Trušin, Iisraeli oma tema ametivend kindralmajor Aharon Haliva.

Iisraeli meedia teatel kavatseb Haliva arutada venelastega Hizbollah rajatud salatunnelite hävitamist Liibanoni ja Iisraeli vahel.

Kreml teatas laupäeval, et Netanyahu helistas Putinile, et arutada operatsiooni tunnelite vastu.

Vene saatkond Iisraelis teatas, et Putin rõhutas "vajadust tagada stabiilsus Iisraeli ja Liibanoni vahelisel eraldusjoonel".

Valge Maja väljendas eelmisel nädalal samuti toetust Iisraeli operatsioonile hävitada Liibanoni piiril Iraani toetatud šiialiikumise rajatud tunnelid.

President Donald Trumpi julgeolekunõunik John Bolton ütles, et "USA toetab täielikult Iisraeli püüet kaitsta oma suveräänsust".

"Veel laiemalt, me ärgitame Iraani ja kõiki selle agente lõpetama regioonis agressiooni ja provokatsioone, mis on vastuvõetamatuks ohuks Iisraelile ja regiooni julgeolekule," ütles Bolton.

Hizbollah ei ole teatele avalikult reageerinud, kuid ÜRO Liibanoni rahujõud (UNIFIL) teatas, et on tihendanud patrulli piiril, kus Iisraeli buldooserid töötavad.

Hizbollah on olnud alates 1997. aastast terroristliku rühmitusena USA mustas nimekirjas. Rühmitus toetab Süüria kodusõjas president Bashar al-Assadi režiimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles