Kaitseminister: Türgil on oluline roll Kertši väinas stabiilsuse tagamisel (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jüri Luik kohtus eile Ankaras Türgi parlamendi spiikri Binali Yldirimiga, et arutada julgeolekuolukorda Mustal merel, Süürias ja teistes piirkonna riikides.
Kaitseminister Jüri Luik kohtus eile Ankaras Türgi parlamendi spiikri Binali Yldirimiga, et arutada julgeolekuolukorda Mustal merel, Süürias ja teistes piirkonna riikides. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Jüri Luik kohtus eile Ankaras Türgi kaitseminister Hulusi Akari ja parlamendi spiikri Binali Yldirimiga, et arutada julgeolekuolukorda Mustal merel, Süürias ja teistes piirkonna riikides.

«Venemaa tegevus Kertši väinas on julgeolekolukorda piirkonnas oluliselt halvendanud ning on tähtis, et lääneriigid ei kaotaks toimuva osas valvsust,» ütles Jüri Luik, kelle sõnul on Venemaa selgeks eesmärgiks pingeid kruvida ja luua olukord, mis võib viia eskalatsioonini.

«Türgil on seejuures NATO liitlasena oluline roll stabiilsuse tagamisel ning unikaalne ülevaade Mustal merel toimuva kohta,» lisas Luik.

Kohtumisel parlamendi spiiker Yldirimi ja riigikaitsekomisjoni esimehe Ismet Yilmazi ning komisjoni liikmetega tõdeti, et Venemaa on oma viimaste sammudega olukorda regioonis pingestanud ja Türgi eesmärgiks on praeguses olukorras eelkõige Ukraina ja Venemaa vahelisi suhteid de-eskaleerida, et vältida suurema kokkupõrke ohtu.

Türgi ise on situatsioonis, kus mitmes naaberriigis valitsev olukord mõjutab oluliselt riigi julgeolekut. Süüria konflikti tagajärjel viibib Türgis üle kolme miljoni põgeniku, kellel on mõju nii Türgile kui kogu Euroopale.

Eile asetas kaitseminister Luik pärja Türgi vabariigi rajaja Kemal Atatürki mausoleumile. Viisidi raames kohtus Luik ka Türgi kaitseväe juhataja kindral Yasar Güleriga ja külastas Ankaras asuvat eriüksuste baasi, kus sai ülevaate Türgi eriüksuste rollist NATO juhitavatel operatsioonidel ja õppustel.

Eestit seob Türgiga tihe kaitsealane koostöö, üle 100 kaitseväelase on viibinud Türgis erinevatel kursustel ja väljaõppel, Türgi ohvitser on õppinud Tartus asuvas Balti kaitsekolledžis. Samuti teenib üks Türgi ohvitser Tallinnas NATO küberkaitsekoostöö keskuses.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles