Riigikogus otsustatakse täna riigieelarve saatus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istung
Riigikogu istung Foto: Sander Ilvest / Postimees

Täna läheb riigikogus kolmandale ehk viimasele lugemisele 2019. aasta riigieelarve, milles on kulusid ja investeeringuid plaanitud enam kui 11,3 miljardi euro eest. 

Kolmas lugemine toimub kell 14 algaval istungil, kus see on 14. päevakorrapunkt kokku 32 seas, selgub riigikogu päevakorrast.

Teise lugemise läbis eelnõu 21. novembril, kui hääletati läbi toetuseta jäänud muudatusettepanekud ning lükati 51 vastu- ja 47 poolthäälega tagasi Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Reformierakonna ettepanek teine lugemine katkestada. Ka siis algas istung kell 14, teine lugemine lõpetati kell 22.

Kui tavapäraselt saab muudatusettepanekuid esitada vaid enne teist lugemist, siis riigieelarve menetluses saavad komisjonid ja fraktsioonid esitada muudatusettepanekuid ka kolmandal lugemisel. Samuti avatakse kolmandal lugemisel läbirääkimised, mille käigus esinevad sõnavõttudega fraktsioonide esindajad.

Riigieelarve vastuvõtmiseks on vaja riigikogu lihthäälteenamust. Peaministripartei Keskerakonna teatel püsib koalitsioon hääletusel ühtsena.

«Vaatamata mõne nädala tagusele valitsuskriisile seisab koalitsioon ühtselt järgmise aasta eelarve eest. Kuigi ajaloo suurim riigieelarve on opositsioonierakondadele vastukarva, siis on ka nemad sunnitud leebuma, sest Eestimaa inimesed on palgatõusu ootuses,» ütles pressiteate vahendusel keskfraktsiooni esimees ja rahanduskomisjoni liige Kersti Sarapuu.

Suurim opositsioonijõud Reformierakond teatas kolmapäeva hommikul, et nende riigikogu fraktsioon otsustas hääletada 2019. aasta eelarve eelnõu vastu. «Meid ei rahulda, et valitsus ei suuda ka kiire majanduskasvu ajal paremat kui elamist peost suhu ning jätab juba prognoositavateks halvemateks aegadeks valmistumata,» ütles pressiteate vahendusel Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi.

Tuleva aasta eelarve eelnõu arvestab 3-protsendilise majanduskasvuga. Riigieelarve eelnõu kulude ja investeeringute maht on kokku 11,31 miljardit ja tulude maht 11,06 miljardit eurot. Eelarve on rahandusministeeriumi metoodika järgi arvestatuna nominaalselt 133 miljoni euroga ülejäägis ja struktuurses tasakaalus. Maksukoormus jääb järgnevatel aastatel senisele tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles