May umbusaldamine kukkus läbi (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May
Theresa May Foto: Han Yan / imago / Xinhua / Scanpix

Briti Konservatiivse Partei liikmete algatatud umbusaldamine Suurbritannia peaminister Theresa Mayle kukkus täna õhtul läbi. 

BBC teatel toetas 200 saadikut May jätkamist, 117 hääletas May umbusaldamise poolt. May vajas parteijuhiks ja peaministriks jäämiseks vähemalt 159 poolthäält. Hääletus toimus täna õhtul ning tulemused saabusid kella 21 paiku (Eesti aja järgi kell 23).

Kui May oleks konservatiividest parlamendiliikmete umbusaldushääletuse kaotanud, oleks ta pidanud tagasi astuma. Usaldushääletuse võit tähendab, et parteikaaslased ei saa Mayle uuesti umbusaldust avaldada varem kui aasta pärast. 

«See on olnud pikk ja katsumusterohke päev, kuid selle lõpus on mul hea meel selle üle, et pälvisin tänaõhtusel hääletusel oma kolleegide toetuse,» ütles May pärast hääletust peaministri residentsi ees tehtud lühiavalduses. Peaminister tunnistas, et «oluline» arv konservatiivide parlamendisaadikuid hääletas tema vastu ja ta on kuulanud ära, mis neil oli öelda.

«Selle hääletuse järel peame jätkama tööd Briti rahva jaoks Brexiti teoks tegemiseks ja selle riigi jaoks parema tuleviku rajamiseks,» sõnas ta.

May räägib enda sõnul Brexitist, mis annab riigile tagasi kontrolli oma raha, piiride ja seaduste üle, kaitseb töökohti, julgeolekut ja liidu terviklikkust. «See peab algama siin Westministeris sellega, et kõigi poolte poliitikud tulevad kokku ja tegutsevad rahvuslikes huvides,» lausus valitsusjuht. 

May sõnul on ta kuulanud ära, mida alamkojal on öelda Põhja-Iirimaa tagavaralahenduse kohta. «Kui ma lähen homme Euroopa ülemkogule, taotlen õiguslikke ja poliitilisi tagatisi, mis leevendaksid parlamendiliikmete muresid selles küsimuses,» ütles ta. 

«Suured õnnitlused Theresa Mayle, kelle visadus, vastupidavus ja sündsus jäid taas kord peale ja andsid talle võimaluse teha meie riigi jaoks teoks Brexit,» kirjutas välisminister Jeremy Hunt pärast hääletust Twitteris. 

Üks May valjuhäälsemaid kriitikuid tooride seas ja n-ö kõva Brexiti eestkõnelejaid Jacob Rees-Mogg nimetas hääletustulemust peaministri jaoks «kohutavaks tulemuseks». Rees-Moggi sõnul näitab hääletustulemus, et enamik valitsusse mittekuuluvaid konservatiivide parlamendisaadikuid ei toeta peaministrit. «On selge, et tal ei ole alamkoja usaldust ja ta peaks vabastama oma ametikoha kellelegi, kellel see on,» ütles ta. 

Umbusaldamise algatasid May Brexiti-plaani vastased saadikud. Konservatiivse Partei ametniku Graham Brady sõnul saadi selleks seadusandjatelt kokku 48 kirja, mida oli vaja erakonnajuhi hääletuse algatamiseks. «Lävend, mis nõuab parlamendiparteist 15 protsendi toetust Konservatiivse Partei liidri umbusaldushääletuse taotlemisele, on ületatud,» ütles Brady.

«Täna õhtul korraldatud hääletuse tulemus on, et erakonna parlamendifraktsioonil on usaldus Theresa May vastu juhina,» tunnistas Brady pärast hääletuse lõppu. 

Peaminister May ütles täna hommikul peetud kõnes, et astub umbusaldushääletusele vastu kõigega, mis tal on ja kutsus parteiliikmeid teda peaministrina toetama. Ta rõhutas, et on kogu peaministri ametis veedetud aja jooksul olnud pühendunud ja on valmis Brexiti-protsessi lõpuni viima. May sõnul tähendaks peaministrivahetus Brexiti seismajäämist või edasilükkamist.

Peaminister Theresa May esines täna hommikul kõnega.
Peaminister Theresa May esines täna hommikul kõnega. Foto: Oli Scarff / AFP / Scanpix

Parlamendis on ulatuslik vastuseis May sammudele Brexiti-protsessis ja konservatiivide kõige teravamate Euroopa Liidu kriitikute tiib on kogunud May tagandamiseks kirju mitu kuud. Paljude parlamendiliikmete viha vallandas May esmaspäevane otsus lükata edasi parlamendis eile toimuma pidanud Brexiti-leppe hääletus.

Peaministrikohale ihub hammast mitu endist May valitsuse liiget, teiste hulgas endine välisminister Boris Johnson.

Mitu valitsusliiget astus täna May kaitseks välja. «Konservatiivse Partei juhivalimised on viimane asi, mida meie riigil praegu vaja on,» ütles näiteks siseminister Sajid Javid Twitteris.

Ka välisminister Jeremy Hunt kinnitas, et toetab Mayd. «Peaministriamet on praegu kõigist kujuteldavatest ametitest kõige raskem ning kurnavad ja pikad juhivalimised on viimane asi, mida riik vajab,» säutsus ta.

Konservatiivide esimees Brandon Lewis kirjutas samuti, et toetab täielikult peaministrit ja avaldas lootust, et seda teevad ka parteikaaslased.

Briti peaminister Theresa May ütles oma konservatiivse partei parlamendisaadikutele, et ta kavatseb lahkuda ametist enne 2022. aasta valimisi. «Ta ütles, et ei kavatse juhtida 2022. aasta valimisi,» rääkis parlamendisaadik Alec Shelbrooke pärast kinnist kohtumist ajakirjanikele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles