Himaalajas 1988. aastal kadunud islandlaste surnukehad leiti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali ja Tiibeti piiril asuv Pumori
Nepali ja Tiibeti piiril asuv Pumori Foto: Azim Afif / AP/Scanpix

Aasias Himaalaja mäestikus leiti 30 aastat tagasi kadunuks jäänud kahe islandlasest mägironija surnukehad.

Islandlased Kristinn Rúnarsson ja Þorsteinn Guðjónsson ning šotlane Steve Aisthorpe üritasid jõuda Nepali ja Tiibeti piiril asuva 7161 meetri kõrguse Pumori tippu 1988. aasta oktoobris, teatab cnn.com.

Aisthorpe’i tabasid ronimisel kõrgushaigus ja seedehäired ning ta pidi teekonna katkestama, kuid islandlased jätkasid. Samal ajal Pumoril olnud teised alpinistid nägid islandlasi veel elusana umbes 6,6 kilomeetri kõrgusel.

Nepali ja Tiibeti piiril asuv Pumori
Nepali ja Tiibeti piiril asuv Pumori Foto: Azim Afif / AP/Scanpix

Arvatakse, et kaks islandlast võisid kaotada elu, kui nad olid kas tipu lähedal või selle vallutanud ja tagasiteel all, kukkudes kuristikku.

Aastaid arvati, et islandlased jäävadki leidmata, kuid nüüd sellel mäel roninud leidsid juhuslikult nende surnukehad.

«Rúnarssoni ja  Guðjónssoni leidmine nüüd on tekitanud minus palju emotsioone. Nad olid suurepärased kaaslased ja kogenud mägironijad,» sõnas praegu 55-aastane Aisthorpe.

Mägironija ja kirikuõpetaja Steve Aisthorpe
Mägironija ja kirikuõpetaja Steve Aisthorpe Foto: twitter.com

Šotlane on nüüd anglikaani kirikus õpetaja, tegeledes vahel ka alpinismiga. Seoses surnukehade leidmisega andis ta kiriku lehele intervjuu.

Aisthorpe’i meenutuse kohaselt tabasid teda 1988. aasta ronimisel ajal kõhuvalu ja seedehäired. Kui ta oli paranenud, läks ta kõige ülemisse laagrisse, lootes leida sealt islandlasi, kes olid tema arvates tipus ära käinud, kuid neid ei olnud.

«Nende punane telk oli seal ja ma hüüdsin neid, kuid mitte keegi ei vastanud. Vaikus oli minu jaoks kohutav. Vaatasin telki sisse ja see oli tühi. Vaatasin siis mäele ja neid ei olnud ka seal. Siis ütles sisetunne, et midagi on väga valesti,» meenutas šotlane.

Aisthorpe teatas kahe kaaslase kadumisest ja otsimismeeskond saadeti välja. Šotlane otsis ka ise kahte sõpra mitu nädalat, kuid ta ei leidnud neid.

Mägironija ja kirikuõpetaja, šotlane Steve Aisthorpe
Mägironija ja kirikuõpetaja, šotlane Steve Aisthorpe Foto: twitter.com

Rúnarsson ja Guðjónsson olid kadudes 27-aastased. Rúnarssoni elukaaslane ootas siis last ja laps sündis mitu kuud pärast mehe kadumist.

«Viis kuud pärast seda, kui mu poeg kadunuks jäi, saime ta mõnes võttes tagasi. Ta poeg on tema nägu,» sõnas kadunuks jäänud Kristinn Rúnarssoni isa Runar Gudbjartsson.

Mõlema islandlase pereliikmed lendasid Nepali, kus leitud surnukehad tuhastati ja nad viivad tuhaurnid kodumaale kaasa.

Alpinistide surnukehade juurest leiti ka kaameraid, milles olid filmid säilinud ja loodetakse, et need annavad kahe mehe saatuse kohta rohkem infot.

Pilte vaata siit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles