Rünnaku toimepanekus kahtlustatakse 29-aastast Cherif Chekatti (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rünnaku arvatav toimepanija Cherif Chekatt.
Rünnaku arvatav toimepanija Cherif Chekatt. Foto: twitter.com

Kahe politseinikust allika sõnul tuvastas politsei, et Strasbourgis eile õhtul kaks inimest tapnud ja veel 13 haavanud mees on 29-aastane Cherif Chekatt.

Chekatt sündis 1989. aastal Strasbourgi linnas. Ta elas väikeses korteris Poteries' linnaosas, mis asub 20-minutilise trammisõidu kaugusel kesklinnast.

«See on maja ahastuses inimestele. Keegi ei taha seal elada,» ütles Strasbourgi elanik Bemba N'diaye iseloomustades üheksakorruselist kortermaja, kus rünnaku väidetav toimepanija elas. «Seal elavad inimesed on väga isoleeritud.»

Allikad ütlesid täna, et Chekatti mainitakse karistusregistris 27 kaasuses, mille seas on relvastatud rööv ja vägivald. Kuritegusid on ta toime pannud nii Prantsusmaal, Saksamaal kui Šveitsis.

Teiste kohalike sõnul olid Chekatti varasemad kuriteod inimestele teada, aga mees hoidis siiski madalat profiili. 

«Ta oli diskreetne, mitte silmapaistev jõmm,» ütles 22-aastane Zach, kes teadis, et mehe perekond elas samas piirkonnas.

Siseministeeriumi riigisekretäri Laurent Nuñeze sõnul radikaliseerus kahtlusalune vangis ning Prantsuse luureametid hoidsid tal silma peal, kui ta 2015. aastal vangist vabanes. Arvati, et ta on seotud usuäärmuslusega.

Nuñez lisas, et politsei tahtis ta eile hommikul seoses ühe mõrvakatsega kinni pidada, kuid ta polnud kodus. Küll aga peeti kinni viis teist inimest.

Samuti on teada, et mees pani 2012. aastal toime varguse Saksamaal, Mainzi linnas ja 2016. aastal Engeni linnas. Selle kuriteo eest määrati talle kahe aasta ja kolme kuu pikkune vanglakaristus, millest Saksamaal kandis ta aasta. Seejärel anti ta Prantsusmaale välja.

Uudisteagentuuri AFP andmetel sai mees rünnaku käigus haavata, kuid tal õnnestus põgeneda. Teda otsivad taga sajad julgeolekuametnikud.

Siseministeeriumi riigisekretäri sõnul on võimalik, et ründaja põgenes Prantsusmaalt Saksamaale ja sel põhjusel tugevdati kontrolli Saksa-Prantsuse piirialadel.

Saksa ametivõimud ei usu, et Chekatt on Saksamaale sisenenud. 

Foto: PATRICK SEEGER / EPA

Teisipäeva õhtul Prantsusmaal Strasbourgis toimunud tulistamises kaotas esialgsetel andmetel elu kaks inimest, üks inimene on ajusurmas ja veel 13 inimest said viga. Prokuröri sõnul hüüdis ründaja vahetult enne tule avamist «Allahu Akbar» («Jumal on suur»).

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles