Kohus mõistis Imre Araka kuueks aastaks vangi (4)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Arakas.
Imre Arakas. Foto: Liis Treimann

Iiri kriminaalasjade erikohus mõistis täna Imre Araka palgamõrva kavandamises süüdi ja karistas teda kuueaastase vangistusega.

Iiri seaduste järgi on mõrva kavandamise eest maksimaalne võimalik karistus kümneaastane vangistus, vahendas Iiri rahvusringhäälingu RTE.

Arakas tunnistas end 12. novembril kriminaalasjade erikohtus James Gately mõrva kavandamises süüdi.

30. novembril tutvustas Iiri politsei uimastite ja organiseeritud kuritegevuse büroo inspektor Dave Gallagher kohtule tõendeid, kes rääkis, et politsei hoidis Arakal silma peal alates momendist, kui ta mullu 3. aprillil Dublinisse jõudis, vahendab The Irish Sun.

Gallagher kirjeldas, kuidas politsei jälitas Dublini kesklinnas jalutavat Arakat ning hoidis tal silma peal, kui ta ostis Moore’i tänavalt ühest poest endale paruka. Ühel hetkel võttis Araka Summerhilli linnajaos peale valge Mercedese kaubik ja sõidutas ta Lääne-Dublinis asuvasse Blakestowni.

Politsei eriüksus korraldas järgmisel päeval, 4. aprillil Blakestownis operatsiooni ja pidas ühes majas peatunud Imre Araka kinni.

Toas olnud diivanilt leidsid politseinikud valge paberilipiku, millele oli eesti keeles kirjutatud «James Gately, Dublini kriminaal». Paberil oli ka üks Newrys asuv aadress ja ingliskeelne kiri «eight row, Google images» (Kaheksa rida, Google’i pildid). Politseinikud said Arakalt kätte ka krüpteeritud Blackberry mobiiltelefoni, mille avamiseks oli tarvis salasõna. Kui politsei tuppa sisse tungis, oli telefon avatud olekus ja üks politseinikest tegi telefonis olnud tekstisõnumitest pilte, enne kui need telefonist kustusid.

Arakas oli sõnumites kirjutanud: «Tundub, et on võimalik ta maha võtta, kui ta tuleb autost välja ja kõnnib esiukse juurde. Probleem on selles, et seal ei ole ennast kuskile peita. Summuti oleks hea ja samuti oleks väga hea, kui relv oleks täpne. Tõenäoliselt piisab ühest lasust pähe distantsilt. See on võimalik, ma vaatan, mida ma saan teha. Kõike paremat.»

Araka käsutuses oli ka detailne info Gately korteri, auto parkimiskoha ja tema tavapärase liikumismarsruudi kohta. Samuti oli Arakal Gately foto. Politsei leidis paberilehelt ja Blackberry telefonilt Araka DNAd, mis on üks oluline tõend Araka süüdistamiseks.

Gallagheri sõnul on politseil infot, et Arakas pidi saama Gately palgamõrva eest tasuks eurodes viiekohalise summa.

Araka kaitsja Michael Bowman andis reedel kohtuistungil teada, et Imre Arakas sai tänavu 8. oktoobril vanglas insuldi. Arakas saab laupäeval 60-aastaseks.

Arakas tunnistas end 12. novembril kriminaalasjade erikohtus James Gately mõrva kavandamises süüdi.

Iiri politsei pidas kurikuulsa Imre Araka kinni mullu 4. aprilli hommikul Dublini eeslinnas Blakestownis koos kahe iirlasest kaaslasega. Koos Arakaga oli kaks Kinahani perekonna jõugu liiget, kellega koos plaanis ta Iiri ajakirjanduse väitel mõrva. Kinnipidamise hetkel oli tal nimekiri rivaalitseva Hutchi jõugu liikmetest ja info nende liikumise kohta. Samuti oli tal mitu erinevat maskeeringut.

Kohus esitas mullu 6. aprillil Arakale kahtlustuse mõrva kavandamises. Arakas sai kahtlustuse katses mõrvata Iiri kuritegelikus maailmas tuntud James Gately. Politsei andmetel pidi Arakas tapma Gately kas 4. või 5. aprillil 2017.

Araka süüasjaga tegeles pärast tema kinnipidamist Dublini Cloverhilli kohus, kuid Dublini ringkonnakohtu esimees Tony Hunt andis mullu oktoobris korralduse anda süüasi arutamiseks kriminaalasjade erikohtule (Special Criminal Court).

Iiri põhiseadus lubab anda süüasjad arutamiseks kohtu tavasüsteemi välise kriminaalasjade erikohtu kätte juhul, kui tavakohtud on tõhusaks õigusemõistmiseks ebapiisavad. Erikohus menetleb reeglina terrorismi ja organiseeritud kuritegevuse raskemaid juhtumeid.

Erikohus koosneb kolmest kohtunikust, kellest igaüks on kolmeastmelise kohtusüsteemi eri astmetest.

Kriminaalasjade erikohus loodi Iirimaal 1972. aastal, et arutada terrorismis süüdistatavate IRA liikmete süüasju. Kriminaalasjade erikohtu tegevust on kritiseerinud inimõigusorganisatsioon Amnesty International ja ÜRO inimõiguste komitee, kes leiavad, et IRAst põhjustatud terrorioht on Iirimaa jaoks ammu läbi ning kõiki kriminaalasju tuleks menetleda tavalises kohtusüsteemis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles