Vangistatud režissööri asemel võtsid Sahharovi preemia vastu lähedased (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Sentsovi vabastamist nõudev plakat Venemaa saatkonna juures Pariisis.
Oleg Sentsovi vabastamist nõudev plakat Venemaa saatkonna juures Pariisis. Foto: Christophe Ena / AP / Scanpix

Vangistatud Ukraina filmirežissööri Oleg Sentsovi eest võtsid täna Euroopa Parlamendi poolt määratud Sahharovi mõttevabaduse auhinna vastu režissööri nõbu ja advokaat.

Sentsovi nõbu Natalja Kaplan ja advokaat Dmitri Dinze võtsid täna Strasbourgis vastu Euroopa Parlamendi poolt määratud Sahharovi mõttevabaduse auhinna, millega kaasnes 50 000 euro suurune preemia.

USA Kiievi saatkond kutsus Sahharovi auhinna valguses taas kord Venemaad vabastama kõiki Ukraina vange, keda Washingtoni hinnangul kiusatakse taga poliitilistel põhjustel. 

«Oleg Sentsov peaks olema täna Strasbourg'is ja võtma vastu auhinna mehisuse ja otsustavuse eest. Selle asemel viibib ta seadusvastaselt Venemaal vangikongis. Seisame täna koos Olegiga ja nii iga päev. Venemaa peab vabastama kõik Ukraina poliitvangid. #FreeSentsov,» seisis saatkonna tänases Twitteri säutsus.

Ukraina filmirezissöör Oleg Sentsov.
Ukraina filmirezissöör Oleg Sentsov. Foto: AP/Scanpix

Venemaa pidas Sentsovi kinni Krimmis 2014. aastal. 2015. aasta augustis mõistis Doni-äärses Rostovis Põhja-Kaukaasia sõjaväekohus Sentsovi väidetava terroriühenduse loomise, Krimmi Kremli-meelsete võimude vastu süütamisrünnakute korraldamise ja uute rünnakute plaanimise eest 20 aastaks range režiimiga vangilaagrisse.

Tänvu mais kuulutas 42-aastane Sentsov välja näljastreigi ja nõudis 64 Venemaal kinni hoitava Ukraina poliitvangi vabastamist. Selleks ajaks oli Sentsov veetnud Vene kinnipidamisasutustes juba üle nelja aasta. Kuid Vene võimud ei kavatse hoolimata Sentsovi tervisliku seisundi tõsisest halvenemisest ega lääne survest teda ja tema kaasmaalasi vabastada.

Oktoobri algul teatas Sentsov näljastreigi lõpetamisest, et vältida sundtoitmist. Näljastreigi lõpuks oli Sentsov kaotanud umbes 20 kilogrammi, tema nõo sõnul on Sentsovi elu tervisele tekitatud kahju tõttu siiani ohus.

Sahharovi mõttevabaduse auhinda antakse välja 1988. aastast ja see on mõeldud isikule või organisatsioonile, kes on pühendunud inimõiguste ja sõnavabaduse kaitsmisele. Auhind kannab Vene tuumateadlase ja dissidendi Andrei Sahharovi nime. Auhinda antakse kätte 10. detsembri paiku, et tähtsustada 1948. aasta 10. detsembril allkirjastatud ÜRO inimõiguste deklaratsiooni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles