Seeder: eelarve on tasakaalus ja maksukoormus ei tõuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Sander Ilvest

Riigikogus heaks kiidetud tuleva aasta eelarve on struktuurses tasakaalus ja nominaalselt ülejäägis, ka ei tõuse maksukoormus, sõnas erakonna Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. 

«2019. aasta eelarve on positiivne sõnum nii ettevõtjatele kui Eesti inimestele ja järgib maksurahu, mis tähendab, et uusi makse ei kehtestata ning maksumäärasid ei tõsteta,» ütles Seeder erakonna pressiesindaja vahendusel.

Isamaa esimees sõnas, et üldine maksukoormus jääb järgmistel aastatel samaks, tunduvalt allapoole Euroopa Liidu keskmist.

«Riigi rahandus on heas korras – 2019. aasta eelarve on struktuurses tasakaalus ja nominaalselt 0,5 protsendi ehk 133 miljoni euroga ülejäägis. Lisaks väheneb valitsussektori võlakoormus nii majanduskasvu kui ka varem võetud laenude tagasimaksmise tõttu,» ütles Seeder.

Seeder sõnas, et tuleva aasta eelarve kohaselt on õpetajate palga miinimummäär tuleval aastal 1250 eurot ning keskmine prognoositav palk tõuseb 1500 eurole. Ka eraldab riik eelarvest 15 miljonit eurot omavalitsustele lasteaiaõpetajate palkade tõusu motiveerimieks.

«Kaitsekulud on tuleval aastal absoluutnumbritelt taasiseseisvumisaastate suurimad. Ette nähtud 585 miljonit eurot, moodustab prognoositud SKPst 2,16 protsenti,» sõnas Seeder.

«Täiendava rahastuse abil tõuseb tegevväelaste keskmine palgatase 2019. aastal 30 protsendi võrra üle Eesti keskmise palga. Samuti soetatakse uusi lahingumasinaid ja jätkatakse lahingumoona hankeid ning tugevdatakse Kaitseliitu, mis on ülimalt oluline, vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon. Lisaks kaitseväele kasvavad oluliselt ka vahendid sisejulgeoleku valdkonnas töötavate inimeste palgatõusuks,» rääkis Isamaa esimees.

Ka tõi Seeder esile, et tuleval aasta tõusevad lapsetoetused 60 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles