Eesti tänavune panus ELi Türgi pagulasrahastusse on 1,4 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi poolt rahastatud pagulaslaager piiri ääres Süüria põhjaosas
Türgi poolt rahastatud pagulaslaager piiri ääres Süüria põhjaosas Foto: / AP/Scanpix

Eesti tänavune panus Euroopa Liidu Türgi pagulasrahastusse on 1,46 miljonit eurot, selgus Euroopa Komisjoni kirjast rahandusministeeriumile. 

Kirjast nähtub, et summa tuleb tasuda 31. detsembriks. 

Türgi pagulasrahastu esimese osaga eraldas Euroopa Liit aastatel 2016–2017 Türgile kolm miljardit eurot, millest üks miljard maksti ELi ühisest eelarvest ning kaks miljardit panustasid liikmesriigid otse oma vahenditest.

Riigikogu rahanduskomisjon toetas aprilli lõpus valitsuse ettepanekut pikendada Türgi pagulasrahastu kasutusperioodi, mis tähendab ka Eesti uut panust rahastusse.

Eesti maksis eelmisel korral 2016. aastal Türgi pagulasrahastu rakendamiseks 2,79 miljonit eurot Euroopa Liidu eelarvesse.

Valitsus toetas 12. aprilli istungil ELi Türgi pagulasrahastu kasutusperioodi pikendamist 2018. ja 2019. aastaks, mis näeb ette ka liikmesriikidele teise osamakse tasumist rahastusse. Eesti eelistab rahastamist võimalikult suures ulatuses ELi eelarve kaudu, teatas valitsuse pressiesindaja.

Eesti esimene maksti välja ELi maksete realt, mis kajastub rahandusministeeriumi valitsemisala eelarves.

Türgi pagulasrahastu on osa 2016. aasta märtsis sõlmitud Türgi ja ELi rändeleppest, millega Ankara kohustus tagasi võtma kõik selle territooriumilt ELi sisenevad migrandid. EL lubas võtta iga Türgist ebaseaduslikult ELi siseneva migrandi kohta vastu ühe Türgis Süüria põgenikelaagritest elava migrandi ning toetada Türgi tegevust Süüria põgenike võõrustamisel kolme miljardi euroga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles