Eesti põllumehed avaldavad täna Brüsselis meelt

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juht Roomet Sõrmus
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juht Roomet Sõrmus Foto: Erakogu

Balti riikide põllumajandusorganisatsioonid korraldavad täna Brüsselis toimuva Euroopa Ülemkogu kohtumise eel meeleavalduse, et nõuda ausaid konkurentsitingimusi Euroopa ühisturul. Eesti, Läti ja Leedu põllumajandustoetused moodustavad vaid 54-60 protsenti Euroopa Liidu keskmisest, samas kui siinsed tootmiskulud on tunduvalt kõrgemad keskmisest.

«Pikalt kestnud olukord, kus meie põllumeeste otsetoetused on ebaadekvaatsete ajalooliste baastasemete tõttu tunduvalt madalamad Euroopa Liidu keskmisest, peab uuel eelarveperioodil lõppema. Kahjuks Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt jääb ebavõrdsus siiski kestma kuni 2027. aastani,» rõhutas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul on ausate konkurentsitingimuste tagamine väga oluline nii meie põllumeestele kui ka toidutarbijatele. «Küsimus on meie kõikide toidulauas ja kodumaise toidutootmise konkurentsivõimes,» ütles Sõrmus.

Euroopa Komisjon on teinud ettepaneku, et Eesti põllumajandustoetuste tase võiks 2027. aastaks jõuda vaid 77%-ni ELi keskmisest. Samas kui Eesti põllumajanduse tootmiskulude tase on juba praegu 129% ELi keskmisest. Meie põllumajandustootjad peavad vastama täpselt samadele keskkonnanõuetele ning loomade heaolu ja toiduohutuse standarditele nagu teiste ELi riikide tootjad, kuigi selle eest makstav kompensatsioon on oluliselt väiksem.

ELi liikmesriikide riigipead ja valitsusjuhid arutavad 13.-14. detsembrini toimuval Euroopa Ülemkogu kohtumisel esimest korda ELi mitmeaastase eelarvekava üle aastateks 2021-2027. Eelarvekava läbirääkimised mõjutavad otseselt ühise põllumajanduspoliitika tulevikku pärast 2020. aastat. Balti riikide põllumehed kutsuvad Euroopa institutsioone üles tagama 100% õiglased tingimused. Eesti, Läti ja Leedu põllumeeste esindajad kohtuvad täna ka Euroopa Komisjoni asepresidendi Valdis Dombrovskise ja Euroopa Komisjoni põllumajanduse peadirektoraadi esindajatega.

Meeleavaldusel osalevad Eestist nii Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kui Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles