Tartus ja Tallinnas tähistatakse punktikirjapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pimedate üks tuntuim tegevus on harjade valmistamine
Pimedate üks tuntuim tegevus on harjade valmistamine Foto: Tiina Kõrtsini / SL Õhtuleht.

Tallinnas Viru keskuses ning Tartus Tasku keskuses toimub täna lõbus teabepäev punktkirja ja pimedate igapäevaelu tutvustamiseks.

«Viru ja Tasku keskuste aatriumides kella 11-18 toimuv üritus on mõeldud eelkõige tavainimestele, et juhtida tähelepanu meie seas elavatele nägemispuudega inimestele, keda tavaelus sageli tähelegi ei pane,» ütles MTÜ Jumalalaegas juhatuse liige Janar Vaik.

Üritustel tutvustavad pimedad iseennast ja oma elu. Külalised saavad proovida kirjutada oma nime punktkirjas ja teha reljeefseid joonistusi, lõõgastuda pimemassööride käte all, harjutada valge kepiga kõndimist, maletada ja kabetada pimedatega, uudistada pimeda inimese kõrgtehnoloogilist töökohta ning testida erinevate materjalide tuvastamist.

Kohal on pimedad harjavalmistajad, kes tutvustavad seda pika traditsiooniga tööala ja nägemispuudega punujad, kes näitavad oma korvipunumisoskust.

Vastatakse nägemisega seotud küsimustele ja võib proovida erilisi prille, mida ette pannes saab aimu erinevatest silmahaigustest. Näidatakse punktkirjas kirjandust ja puuteraamatuid ning pimedate käsitöid.

«Kindlasti on ka huvitav pimedate korraldatav teeninduse testimine, kus uuritakse müüjate valmisolekut teenindada pimedaid inimesi ning konsulteerida neid,» sõnas Vaik.

1825. aastal tutvustas pime prantslane Louis Braille 16-aastaselt oma geniaalset ideed - kuue punkti kombinatsioonidel põhinevat sõrmedega loetavat kirjasüsteemi. See osutus pimedaile tarvitamiseks mõeldud süsteemidest parimaks ning on seda tänapäevani, olles levinud üle kogu maailma. Täna tähistatakse kõikjal maailmas Louis Braille 200. sünniaastapäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles