Vene agent Maria Butina tunnistas end USA-s süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Butina.
Maria Butina. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS / Scanpix

Vene kodanik Maria Butina, kes ehitas USA relvalobirühmade kaudu president Donald Trumpi siseringini ulatunud vabariiklastest kontaktisikute võrgustiku, tunnistas neljapäeval, et tegutses ebaseaduslikult välisagendina.

Butinat ähvardab tõenäoliselt kuni kuue kuu pikkuna vanglakaristus ja väljasaatmine.

Prokuröride väitel käivitas ta 2015. aasta märtsis plaani luua sidemed Vabariikliku Partiga, et mõjutada USA välispoliitikat.

Ta tegutses käsikäes ameeriklasest elukaaslase, aktiivse vabariiklase ja riikliku relvaühingu liikme Paul Ericksoniga. Tänu kõrgetele kontaktidele pääses Butina ligi vabariiklaste võimuladvikule.

Vandenõu taga oli Vene presidendi Vladimir Putini liitlane ja Vene keskpanga asepresident Aleksander Toršin, kes ka plaani rahastas.

Butina võeti Washingtonis kinni tänavu 15. juulil enne USA presidendi Donald Trumpi ja Vene riigipea Vladimir Putini kohtumist Helsingis.

Ta tunnistas neljapäeval end süüdi USA justiitsministeeriumis välisagendina registreerimata jätmises. See on süüdistus, mida kasutatakse sageli välisriikide spioonide puhul. Ei ole tõendeid, et Butina oleks töötanud mõne Vene luureagentuuri heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles