Teheran ärgitas Läänt lõpetama absurdseid süüdistusi Iraani aadressil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni rahukõneluste töögrupi kohtumisel Rootsis.
Jeemeni rahukõneluste töögrupi kohtumisel Rootsis. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Teheran kutsus neljapäeval Ühendriike ja selle liitlasi lõpetama oma absurdseid süüdistusi Iraani raketikatsetuste aadressil. 

"USA & liitlased peaksid lõpetama oma silmakirjalikud süüdistused Iraani rakettide osas," kirjutas välisminister Javad Zarif Twitteris päev pärast seda, kui USA ärgitas ÜRO-d Iraani vastaseid meetmeid heaks kiitma. 

"Faktid räägivad ise enda eest. Nemad on need, kes müüvad 100 miljardite dollarite ulatuses relvi jeemenlaste tapmiseks," lisas ta, viidates saudide juhitavale sõjale Jeemeni mässuliste vastu.

Teksti all avaldas Zarif graafiku relvaekspordist Saudi Araabiasse aastail 2013-2017, kasutades selleks Stockholmi Rahvusvahelise Rahu-uuringute Instituudi (SIPRI) andmeid. 

Ekspordist 61 protsenti langeb Ühendriikide arvele, 23 protsenti Suurbritannia ja neli protsenti relvadest tarnis Ar-Riyadile Prantsusmaa.

Iraan tervitas samas ÜRO vahendatud Jeemeni rahukõnelusi ja nimetas nende käiku paljulubavaks.

"Tervitame kokkuleppeid kahe poole vahel ja näeme positiivseid edasiminekuid, mis on paljulubavad kõneluste edasiseks kulgemiseks," ütles välisministeeriumi eestkõneleja Bahram Ghasemi.

Saudi Araabia ja tema koalitsioonipartnerid toetasid varem päeval tehtud avalduses samuti tugevalt Rootsis peetud rahukõnelustel ÜRO vahendusel saavutatud Hodeida relvarahulepet.

ÜRO peasekretär António Guterres teatas neljapäeval mitmest läbimurdest Jeemeni valitsuse ja šiiamässuliste huthide rahukõnelustel, muu hulgas relvarahust lahingutes Hoideida sadama pärast ja mõlema poole vägede väljatõmbamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles