USA toetatud jõud vallutasid Süürias Islamiriigilt viimase linna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA toetusega SDF-i võitleja.
USA toetusega SDF-i võitleja. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Valdavalt kurdidest koosnevad USA toetusega Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) vallutasid Süüria idaosas äärmusrühmituse Islamiriik (IS) viimase tugipunkti, Hajini linna, teatasid vaatlejad reede hommikul.  

SDF saavutas Hajini üle täieliku kontrolli, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus. «Pärast nädala kestnud ägedat võitlust ja õhurünnakuid õnnestus SDF-il Islamiriik Hajinist välja tõrjuda,» lausus vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman.

Tema sõnul viidi operatsioon lõpule täna koidikul, päev pärast seda, kui SDF-i väed alustasid Hajinis juba vallutatud aladelt hargnemist selle järelejäänud ossa. 

Islamiriigi võitlejad taandusid positsioonidele Hajinist idas ning Sousa ja Al-Shaafa küladesse, mis on üha kahanevas Hajini taskus veel pühasõdalaste kontrolli all.

Eile sõnas Rahman, et SDF on tunginud USA juhitava koalitsiooni õhulöökide toel sügavamale Hajini ja IS on surutud tunnelitesse ja Hajini äärealadele. 

USA toetusega SDF-i võitlejad.
USA toetusega SDF-i võitlejad. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Hajin asub Eufrati jõe idakaldal Deir Ezzori provintsis 30 kilomeetri kaugusel Iraagi piirist niinimetatud Hajini kotis - viimane ala, mis on järele jäänud IS-i 2014. aasta juunis Iraagis ja Süürias välja kuulutatud niinimetatud kalifaadist. 

SDF viib alates 10. septembrist Deir Ezzori provintsis läbi operatsiooni IS-i riismete vastu. Abdel Rahmani sõnul osaleb IS-i riismete purustamise operatsioonis umbes 17 000 SDF-i võitlejat. 

Kolm kuud kestnud operatsiooni käigus on surma saanud vähemalt 900 pühasõdalast ja 500 SDF-i võitlejat, teatas vaatluskeskus. Rahman lisas, et hukkunud on ka umbes 320 tsiviilisikut, peamiselt koalitsiooni õhulöökides.

Pealetungi on raskendanud Türgi ähvardused kurdivõitlejatele Süüria põhjaosas ning Islamiriigi ohvriterohked vasturünnakud. Lisaks Hajini kotile Eufrati orus on Islamiriik veel kohal Süüria hiiglaslikus Badia kõrbes ning sealsel rindel võitlevad pühasõdalastega Venemaa toetusel Süüria valitsusväed.

USA president Donald Trump ennustas teisipäeval, et Islamiriik alistatakse lõplikult kuu aja jooksul. Lääne ametnikud on korduvalt rääkinud Islamiriigi peatsest lüüasaamisest, kuid rühmitus on osutunud vastupidavaks. «ISIS nägi ette lüüasaamist lahinguväljal ja kalifaadi kaotust ning tegi vastavaid ettevalmistusi,» ütles Washingtoni Georgetowni ülikooli terrorismiekspert Bruce Hoffman.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles