Jõulukuu salatipaus: neli retsepti Angelica Udeküllilt

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magus jõulusalat.
Magus jõulusalat. Foto: Konstantin Sednev

Ega pühadeaeg tähenda, et toidukaardil peavad tingimata troonima vaid hapukapsad ja verivorstid. Sinna vahele ja kõrvale võib vabalt mahutada talviseid värskeid salateid, kuhu Wicca restorani peakokk Angelica Udeküll soovitab muu hulgas segada ka jõuluvürtse.

Marineeritud kõrvitsasalat ja rosolje kuuluvad eestlaste talvelaua klassikasse. «Ent kõrvitsast võib teha ka täiesti teistsuguse salati, ilma igasuguse keetmise ja marineerimiseta,» kinnitab Wicca peakokk Angelica Udeküll – Eesti esimene ja ainuke naiskokk, kellele hiljuti seoti kaela kokkade maailma üks kõrgemaid tunnustusi, Gordon Bleu’ auraha. Tõlkes sinist linti tähendav autasu sündis Prantsusmaal ja seda jagab kohalike peakokkade ühendus suure panuse eest oma riigi toiduelu edendamisse. Praeguseks kannab seda auraha üheksa Eesti kokka.

Udeküll räägib, et nii nagu talle meeldib suristada kõrvitsa toorest tükeldatud viljalihast smuutit, meeldib talle sellest teha ka salatit. Näiteks paneb Wicca peakokk kõrvitsa hulka granaatõunaseemneid ja pisut ingverit ning kastmeks laimimahla, õli, soola ja mett. «Mee asemel sobib ka suhkur või agaavisiirup või muu meelepärane magustaja. Ja üldse, piisk magusat teeb alati salatikastme maitsele head,» ütleb ta.

Mõnusa salatikoosluse saab ka riivitud nuikapsast ja rõikast, kuhu on lisatud veidi laimimahla ja õli ning röstitud kõrvitsaseemneid. Punast kapsast peab kokk samuti tänuväärseks jõulu värvi salatimaterjaliks, millest sojakastet, riisiäädikat, õli, tšillit ja küüslauku lisades saab põneva aasiapärase koosluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles