Lukašenko: Venemaa saab Valgevenes tasuta kaks sõjaväebaasi (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko. Foto: VASILY FEDOSENKO / POOL / EPA / Scanpix

Valgevene president Aleksandr Lukašenko ütles täna pärast Vene-Valgevene liitriigi ministrite nõukogu istungit, et tema riik on ustav Venemaaga lõimumisele ja tõdes, et Venemaa saab Valgevenes tasuta kaks sõjaväebaasi.

«Meil on siin kaks Vene baasi; nad maksavad meile null rubla ja null kopikat. Rendiperiood on lõppemas. Me peame läbirääkimisi ja ma isegi ei maini tasu,» ütles Lukašenko, kes kinnitas samas, et Valgevenest ei saa iial Venemaa osa.

«Kui nad tahavad jagada meid piirkondadeks ja toppida need Venemaale, siis seda ei juhtu,» kuulutas ta ja lisas, et pelgalt sellest mõtlemine kahjustab Venemaad ennast. Presidendi sõnul on Valgevene jaoks suveräänsus püha.

Varem täna tõdes Valgevene president, et Valgevene on ustav Venemaaga lõimumisele.

«Valgevene lõimumispositsioon on muutumatu. Algatasime koos teistega liidud, mis on olemas Nõukogude-järgses ruumis,» ütles Lukašenko Minskis Vene meediale ja rõhutas, et Venemaa jääb Valgevene strateegiliseks partneriks ja liitlaseks, märkides, et on valmis lõimumist veelgi süvendama, kui saavutatud kokkuleppeid kindlalt täidetakse.

«Oleme valmis edasi liikuma, kui Euraasia majandusühenduses ja liitriigis saavutatud kokkuleppeid raudbetoonselt täidetakse,» kinnitas Valgevene president. 

Lukašenko sõnul on suhetes Venemaaga jäänud sellegipoolest küsimusi ja ta ootab kohtumist Vene presidendi Vladimir Putiniga, et need lahendada.

«Ausalt öeldes kavatsesime Vene-Valgevene koostööst kokkuvõtte teha, kuid kahjuks on endiselt lahendamata küsimusi ja lähiajal üritame Vene ametivennaga neile lahenduse leida,» ütles president. 

Lukašenko märkis, et Venemaa ja Valgevene on alati tähtsates küsimustes kokkuleppele jõudnud. «Need on tööasjad. Meie riikidevahelistes suhetes ei ole veel olnud olukorda, kus ei oleks kokkuleppele jõutud,» sõnas ta.

Liitriigi ministrite nõukogu istungi järel kirjutati alla vastastikune viisade tunnustamise kokkulepe. 

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ütles 7. detsembril, et Putin ja Lukašenko peaksid vaidlusaluste küsimuste lahendamiseks kohtuma veel enne aasta lõppu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles