Saksa tööandjate liit kiidab pagulaste lõimumist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Teretulemast, pagulased» silt Göteborgis.
«Teretulemast, pagulased» silt Göteborgis. Foto: theguardian.com

Suur osa alates 2015. aastast Saksamaale rännanud enam kui miljonist migrandist või pagulasest on läbi töötamise kiirelt lõimumas, teatas Saksa tööandjate liidu (BDA) juht reedel.

«Täna on enam kui 400 000 neist tööl või väljaõppel. Isegi mina olen üllatunud, kui kiiresti see protsess kulgeb,» ütles BDA juht Ingo Kramer ajalehele Augsburger Allgemeine.

«Valdav enamus on töökohtadel, kus nad maksavad sotsiaalkindlustusmakse ja see lõimib neid ühiskonda,» lausus Kramer. «Ärijuhid saavad asjaga hakkama.»

BDA juhi optimistlik toon on kooskõlas ka Saksa tööjõuameti (BA) hinnanguga, mille teatel on väljaõppel umbes 30 000 noort pagulast. Samas oli novembris töötuna registreeritud veel umbes 177 000 pagulast.

Saksa kantsler Angela Merkel otsustas 2015. aastal, et ei sulge riigi piire sadadele tuhandele Lähis-Idast ja Aafrikast pagevatele põgenikele ja lubab nad riiki. 

Merkeli otsus on põhjustanud immigratsioonivastase populistliku Alternatiiv Saksamaale (AfD) toetuse suurenemise, tuues esmakordselt pärast 1945. aastat riigi parlamenti paremäärmusliku erakonna.

Kramer märkis, et Merkel ei eksinud, kui arvas, et Saksamaa tuleb pagulastega toime.

«Enamik noori migrante räägib pärast saksa keele aastast õppimist seda nii hästi, et nad tulevad toime kutsekoolides,» rääkis sõnas tööandjate liidu juht. 

Ta lisas, et see on hea uudis väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele, mida nimetatakse tihti Saksa majanduse selgrooks ja millel on töötajatest puudust.

«Me ei peaks migratsiooni kartma, vaid nägema siia tulevaid ja töötavaid inimesi rikastavatena,» lausus Kramer. 

Sarnaselt teistele ärijuhtidele kritiseeris Kramer pagulastena saabunud töötajate ja väljaõpet saavate inimeste sagedast väljasaatmist.

Saksa inimõiguste instituut märkis sel kuul avaldatud raportis aga, et välismaalastest töötajad on tihti alatasustatud, lepinguta tööl ja teevad tasustamata ületunde.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles