Galerii: Ukrainas asutati Moskvast sõltumatu Ukraina autokefaalne õigeusu kirik (43)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kiievis laupäeval kokku tulnud kirikukogu asutas Ukraina autokefaalse õigeusu kiriku, mis on Venemaast sõltumatu, teatas Ukraina president laupäeval.

«Õnnitlen kõiki Ukraina autokefaalse õigeusu kiriku loomise puhul, mis just äsja leidis aset Püha Sofia katedraalis,» ütles katedraali ees sõna võtnud Petro Porošenko.

«See on kirik ilma Putinita, see on kirik ilma Kirillita, kirik ilma palveta Vene võimu ja vägede eest, sest Vene võim ja Vene väed tapavad ukrainlasi. Aga see on kirik koos Jumalaga,» sõnas Porošenko.

Uue õigeusukiriku asutamise kogul valiti kiriku etteotsa senine Perejaslavi ja Belotserkovi metropoliit Epifanius, kes nüüdsest on Kiievi metropoliit.

Tänavu oktoobris tühistas Konstantinoopoli patriarhaadi sinod 1686. aasta otsuse, millega sinod andis Moskvale õiguse määrata Kiievi metropoliiti. Sisuliselt tunnistas sinod sellega Kiievi patriarhaadile alluva õigeusu kiriku ainukeseks kanooniliseks Ukraina õigeusu kirikuks.

Moskva patriarhaat: see ei tähenda mitte midagi

Moskva patriarhaadi välisasjade osakonna asejuht Nikolai Balašov teatas täna, et Kiievis laupäeval toimunud kirikukogu ja selle langetatud otsused ei tähenda Venemaa õigeusu kirikule mitte midagi.

«See üksikisikute mittekanooniline kogunemine, milles osalejatest mõnedel on ja enamikul pole legitiimset episkopaalset hirotooniat ning mida juhtisid ilmalik ametnik, riigipea ja välismaalane, kes ei mõista kohalikus keelest midagi, valis mittekanoonilise «hierarhi» ja samaväärselt mittekanoonilise «primaadi»,» teatas Balašov.

«Meile ei tähenda see üritus absoluutselt mitte midagi,» rõhutas ta.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles