Itaalias protestiti uue rändevastase seaduse vastu (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Roomas.
Meeleavaldus Roomas. Foto: AFP/Zumapress/Scanpix

Roomas avaldasid tuhanded inimesed laupäeval meelt Itaalia karmi rändevastase seaduse vastu, mis lihtsustab uute saabujate väljasaatmist. 

Protestijad lehvitasid lippe ja kandsid kollaseid veste kirjadega "Get up! Stand Up! for your right", viitega Bob Marley kuulsale laulule.

"Uus seadus üksnes kasvatab Itaalias dokumentideta inimeste hulka ning sunnib nad põranda alla," ütles Elevandiluurannikult pärit meeleavaldaja Kone Brahima.

"Me ehitame endiselt rohkem müüre, rohkem tõkkeid," lausus Palermost pärit Tony Scardamaglia, kelle sõnul loob möödunud kuul vastu võetud seadus vaid raskusi juurde. 

Parlamendis 28. novembril heaks kiidetud seadus piirab muu hulgas välja antavate elamislubade arvu.

Itaalias tuli aprillis võimule populistlik koalitsioon, kuhu kuuluvad paremäärmuslik Liiga ja eliidivastane Viie Tähe Liikumine. 

Siseminister Matteo Salvini immigratsioonivastane Liiga on sestsaadik kasvatanud oma populaarsust, mis on valimisteaegselt 17 protsendilt tõusnud viimaste uuringute kohaselt 30 protsendini. 

"Me alustasime kahe aasta eest sellega, et kriminaliseerimise need, kes aitavad merel päästa tuhandeid elusid, ning lõpetasime sadamate sulgemisega ellujäänutele," märkis mitmeid inimõigusrühmitusi ühendav katusorganisatsioon Projekt Õigused.

"Täna me oleme Salvini seadusega hüljanud humanitaarkaitse, luues lõputu end varjama sunnitud inimeste voolu," on öeldud organisatsiooni avalduses. 

Seadus teeb lõpu ka kaheaastase kehtivusega "humanitaarkaitse" elamislubadele. Tegemist on asüülistaatuse madalaima astmega, mis põhineb Itaalia, mitte rahvusvahelistel seadustel, ning mille möödunud aastal said 25 protsenti vajupaigataotlejatest. 

Selle asemel antakse elamislubasid välja rangematel alustel, nagu üheaastane "erikaitse" staatus või pooleaastane "päritoluriigi looduskatastroofi" staatus.

Ühes sellega rakendatakse uut "ohtlike" varjupaigataotlejate kiire väljasaatmise protseduuri.

Itaalia Põgenikenõukogu on väljendanud uue seadusega seoses tõsist muret. 

Ka ÜRO pagulasameti andmeil ei anna see "adekvaatseid tagatisi" eelkõige haavatavate või erivajadustega migrantide, nagu seda on kuritarvitamise või piinamise ohvrid, osas. 

Sel aastal saabus Itaalia rannikule umbes 22 500 migranti, mida on mullusega võrreldes pea 80 protsenti vähem.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles