Vene Primorje krais võitis kubernerivalimised Kremli-meelne kandidaat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Kožemjako valimisjaoskonnas.
Oleg Kožemjako valimisjaoskonnas. Foto: Juri Smitjuk/TASS/Scanpix

Vene Kaug-Idas Primorje krais, mille eelmiste kubernerivalimiste tulemused septembris tühistati, valiti pühapäeval kuberneriks Kremli-meelne kandidaat.

Kolm kuud tagasi tühistati valimistulemused pärast seda, kui Vene võimuerakonna Ühtne Venemaa kandidaat Andrei Tarassenko kuulutati võitjaks, kuigi oli kommunistide kandidaadile Andrei Ištšenkole selgelt alla jäämas, kui loetud oli 95 protsenti häältest. Ilmne pettus vallandas Venemaal pahameeletormi.

Pühapäevastel valimistel heitles kubernerikoha pärast neli kandidaati, teiste seas Kremli toetusega ametisolev kuberneri kohusetäitja Oleg Kožemjako.

Kui loetud oli 95 protsenti häältest, juhtis valimisametnike teatel Kožemjako 61,4-protsendise toetusega Liberaaldemokraatliku Partei kandidaadi Andrei Andreitšenko ees, kes oku kogunud 25,5 protsenti häältest.

Peaminister Dmitri Medvedev helistas Kožemjakole pühapäeva õhtul ja õnnitles teda valimisvõidu puhul.

Valimiskomisjoni teatel käis kubernerivalimistel hääletamas 39,6 protsenti valijast.

Kožemjako lubas pühapäeval enne lõplikke valimistulemuste selgumist võidu korral kuberneri meeskonna ümber korraldada ja panna ametisse isikud, kes on Primorje tegeliku olukorraga kursis ja keda rahvas usaldab.

Kuberneri kohusetäitja sõnul hakkab krai valitsus tegelema peamiselt teemadega, millega «Primorje on viimasel ajal silmitsi seisnud».

Putin määras septembrikuiste valimiste järel Kožemjako Tarassenko asemele Primorje kuberneri kohusetäitjaks ja palus tal uutel valimistel Tarassenko asemel kandideerida.

Tarassenko ja Ištšenko seekordsetel valimistel ei osale. Ištšenko tahtis küll uuesti kuberneriks pürgida, kuid ei saanud sõltumatuna kandideerimiseks kokku piisavalt allkirju pärast seda, kui tema Kommunistlik Partei otsustas uusi valimisi boikottida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles