Raport: Venemaa aitas Trumpil sotsiaalmeedia abil valimised võita (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump (paremal) vahetamas pilke Venemaa riigipea Vladimir Putiniga.
USA president Donald Trump (paremal) vahetamas pilke Venemaa riigipea Vladimir Putiniga. Foto: MARCOS BRINDICCI / REUTERS / Scanpix

Avaldati seni kõige põhjalikum raport Venemaa sekkumisest USA 2016. aasta presidendivalimistesse, kirjutab Washington Post. 

Raportist selgub, et Venemaa kasutas kõiki suuremaid sotsiaalmeediakanaleid, et edastada sõnade, piltide ja huvigruppide tähelepanu püüdvate videote kaudu materjali, mis paneks inimesed hääletama praeguse presidendi Donald Trumpi poolt. Pärast Trumpi võitu on tema toetamine jätkunud. 

Jutud Trumpi ja Venemaa seotusest on vahelduva eduga meedias liikunud juba aastaid. Seekord põhjendab ajaleht oma järeldusi Oxfordi ülikooli ja internetianalüüsiga tegeleva ettevõtte Graphika ühisraportiga, mis koostati USA senati luurekomitee jaoks.

Raporti jaoks analüüsiti miljoneid postitusi, mille jaoks edastasid vajaminevad andmed Facebook, Twitter ja Google.

Muu hulgas olevat Venemaa üritanud aktiviseerida konservatiivsete hääletajate rühmi küsimustega immigratsiooni ja relvaseaduste osas. Samas püüti vähendada vähemusgruppide indu valimistega seoses, levitades valeinfot ja õõnestades nende usku valimistesse.

Vähemused hääletavad Ühendriikides tavaliselt demokraate. Venemaa kampaania käigus võeti erinevate sõnumite edastamise teel sihikule eraldi nii mustanahalised, latiinod, moslemid, kristlased, geid, liberaalid, lõunaosariiklased kui ka sõjaveteranid. 

Leiti, et Venemaa kuulsad trollivabrikud üritasid erinevate ühiskonnagruppideni jõuda suunatud sõnumite kaudu. Näha võis trollide tegevuse tipphetki, mis jõudsid kätte debattide ja parteikongresside ajal. 

«On selge, et kogu infovahetus pürgis Vabariikliku Partei ja eriti Trumpi abistamisele,» märgitakse raportis.

USA senati luurekomitee pole raportit Washington Postile kommenteerinud. Luurekomitee kavatseb dokumendi sel nädalal avalikuks teha.

Endiselt on käimas eriprokurör Robert Muelleri juurdlus, mis uurib Venemaa sekkumist 2016. aasta USA presidendivalimistesse ja Trumpi valimiskampaania võimalikke seoseid Venemaaga.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles