Frankfurdi politseis avastati neonatside võrgustik (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiauto Frankfurdis.
Politseiauto Frankfurdis. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS / SCANPIX

Saksamaa kriminaalpolitsei uurib väidetavat paremäärmuslikku võrgustikku Frankfurdi politseijõududes, teatas Saksa ajaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kriminaalpolitsei on Hessenis üles seadnud eraldiseisva uurimisgrupi, kes tegeleb juhtumiga, mille käigus saadeti politseinike poolt väidetavalt ähvarduskiri Türgi taustaga naisadvokaadile, kes oli varasemalt esindanud kohtus islamiäärmuslasi.

Faksi teel Seda Basay-Yildizile saadetud kirjas seisis: «Sa ei hävita Saksamaad. Mine minema kui sa veel siit elusana pääsed, sa siga.» Naise sõnul on ähvarduskirjad tema jaoks tavalised, aga sel korral oli ta mures järgneda võivate sündmuste pärast.

«Kättemaksuks tapame me su tütre,» kirjutati advokaadile. Järgnes tema tütre nimi ja kodune aadress. Alla kirjutas sellele NSU 2.0, mis viitab paremäärmuslikule terrorigrupile Natsionaalsotsialistlik Allmaailm. Rühmitus tegutses 2000. aastatel. Basay-Yildiz on varasemalt osalenud ka kohtuprotsessis NSU liikmete vastu.

Ta ütles ajalehele, et tema kaheaastase tütre nimi ega kodune aadress pole avalik informatsioon.

Oht tuli ilmsiks augustis ja sellele järgnenud juurdluse käigus avastati vähemalt viis politseinikku, kes olid omavahelises vestlusgrupis jaganud natsistliku sisuga sõnumeid ja pilte.

Uurijad avastasid neonatsidest politseinikud pärast seda, kui leiti, et politsei arvutitest oli ilma põhjuseta otsitud advokaadi isiklikke andmeid.

Kriminaalpolitsei ei välista, et juhtum võib võtta hoopis suuremad mõõtmed. Praeguseks on neli meespolitseinikku ja üks naine töölt kõrvaldatud.

Basay-Yildiz kritiseeris politseid, sest ta sai uutest arengutest teada alles meedia kaudu. Advokaat ütles ajalehele, et ta küsis korduvalt informatsiooni juhtumi kohta, kuid sai neonatside võrgustikust teada alles sel laupäeval.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles