Putin: räppmuusika tuleks kontrolli alla võtta (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Sputnik / Reuters / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin on mures räppmuusika populaarsuse üle noorte venelaste seas. Sellest lähtuvalt ütles riigipea, et soovib kultuuriliidritelt räpi kontrollimist, aga mitte keelustamist.

Putin rääkis räpist laupäeval. Enne tema sõnavõttu oli esinemiskohtade omanike ja kohalike võimude poolt tühistatud mitmeid kontserte. Samuti peeti lühiajaliselt kinni populaarne räppar Husky. Sellist survestamist võrreldi NSVLi ajaga, mil kunsti tsenseeriti.

Putini sõnul on sellised karmid meetmed tihti vastupidise mõjuga ja seetõttu soovitas ta alternatiivset lähenemist. «Kui millegi peatamine on võimatu, siis tuleb selle üle kontroll haarata,» ütles president kohtumisel oma kultuuri- ja kunstinõunikega.

«Kuidas seda teha, kuidas haarata kontroll ja juhtida vajalikus suunas...see on kõige olulisem küsimus,» sõnas Putin ja lisas, et küsimust arutab edasi tema administratsioon koos kultuuriministeeriumiga.

Vene keeles räppiv Husky on oma lauludes tihti võimude suhtes kriitiline olnud. Räppari sõnul survestatakse teda, kuna võimude arvates on tema laulude sõnad solvavad.

Näiteks tühistati tema kontsert Krasnodaris. Seejärel otsustas Husky fännidele auto katusel esineda, aga seal peeti ta huligaanitsemise ettekäändel kinni. Räppari vahistamine ja 12-päevane vanglakaristus kutsus esile avalikkuse pahameele ning mees vabastati enneaegselt.

Kultuurinõunike kogu liige Igor Matvijenko soovitas luua räppmuusikaga seoses vanemliku järelvalve süsteemi. Putin vastas talle: «Ütlesid, et räpp toetub kolmele alustalale: seksile, narkootikumidele ja protestile. Kõigist neist on narkootikumid kõige murettekitavamad. See on tee rahvuse allakäiguni.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles