USA valitsus läheneb Trumpi müürinõudmise tõttu tööseisakule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump müüri prototüübi juures.
USA president Donald Trump müüri prototüübi juures. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi nõudmisega, et kongress eraldaks müüri rajamiseks Mehhiko piirile viis miljardit dollarit, on Valge Maja tõukamas valitsust osalisele sulgemisele. 

Kui vastasseisule lahendust ei leita, suletakse osa föderaalvalitsusest reede südaööl. 

«Teeme müüri rajamiseks ja ebaseadusliku sisserändekriisi lõpetamiseks kõik, mis vaja,» ütles Valge Maja nõunik Stephen Miller eile, lisades, et kui see tähendab valitsuse tööseisakut, siis pole midagi teha. 

Trump ütles eelmisel nädalal, et oleks uhke, kui tuleks tööseisak, et panna kongressi kiitma heaks viie miljardi dollari eraldamist oma kampaanialubaduse täitmiseks. Presidendil ei ole aga vabariiklaste kontrolli all olevas kongressis piisavalt hääli, et saada müüri rajamisele selles mahus toetus. 

Mõlemad suurparteid on andnud mõista, et vastasseisu lahendamiseks peab järgmise sammu astuma president. Esindajatekoda jätkab pika nädalavahetuse järel tööd kolmapäeval, senat tuleb kokku esmaspäeval. 

Kongressi demokraatide juhid senaator Chuck Schumer ja esindajatekoja saadik Nancy Pelosi on teinud ettepaneku mitte eraldada üle 1,6 miljardi dollari, nagu näeb ette parteideülene senati eelnõu. Raha ei läheks müürile, vaid piirirajatiste tugevdamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles