Kae nalja: me oleme kõik see aeg küünlaid valesti põletanud

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kes oleks võinud arvata, et selline lihtne asi nagu küünalde põletamine saab olla midagi, mida me teeme valesti? Tuleb välja, et saab küll – ja siin ei peeta silmas tuleohutusreeglite täitmist.

Küünlatootja Yankee Candle kodulehel nimelt õpetatakse, et küünlatahti tuleks lõigata juba enne, kui sa küünla süütad.

«Kui su küünalde taht on kenasti trimmitud, aitab see küünaldel kauem ja eredama leegiga põleda,» selgitavad küünlaeksperdid ning täpsustavad, et tahti tuleks trimmida iga nelja põlemistunni tagant.

Samuti annavad asjatundjad teada, et tahi lõikumine aitab ka lõhnaküünaldel paremini töötada. Vogue uuris, kas tegemist on tõese jutuga või tahavad küünlatootjad lihtsalt peeneid, tahi lõikamiseks mõeldud kääre müüa. Selgub, et asjal on tõepõhi all.

«Tahti peaks lõikama veerand tolli,» ütleb brändi Régime de Fleurs looja Alia Raza. «Aga minu kogemuse kohaselt on see liiga lühike. Võtke silma järgi: umbes kolmandik tollist peaks olema õige pikkus.» See on umbes sentimeeter.

Ja seegi pole veel kõik – esimest korda küünalt põletades peaks laskma sel vähemalt kaks tundi põleda. Nii saab vaha korralikult sulada ja ei teki tahi ümber tüütut augukest, millesse taht kaduma võib minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles