ÜRO peaassamblee võttis vastu globaalse pagulasraamistiku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikelaager.
Põgenikelaager. Foto: MAX VETROV/AFP

Esmaspäeval võttis ÜRO Peaassamblee vastu ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti (UNHCR) kohta käiva resolutsiooni, mille ühe osana kinnitati globaalne pagulasraamistik. Eestis palju vaidlusi põhjustanud ränderaamistikku hääletab peaassamblee 19. detsembril.

Pagulasraamistikku toetas 181 ÜRO liikmesriigi seas ka Eesti. Vastu hääletas 2 ÜRO liiget, teatas välisministeerium.

Globaalne pagulasraamistik on koostöökava, milles riigid väljendavad head soovi ja vaba tahet koostöös UNHCR-ga otsida lahendusi põgenikekriisidele, mille keskmes on surma ja piinamise eest põgenevad inimesed. Pagulasraamistik aitab kaasa koostööle ÜRO agentuuride ja liikmesriikide vahel. Eesmärk on leida võimalusi toimetulekuks kriisidest põhjustatud suure põgenike arvuga, rõhutades abistamise vajadust eelkõige põgenikelaagrites ja kriisikolletes.

Raamistikuga tuuakse sealjuures esile nende riikide vastutust, kust inimesed on sunnitud põgenema.

Tegemist ei ole õiguslikult siduva dokumendiga ning see ei too kaasa uusi siduvaid kohustusi. Eestile jääb ka edaspidi õigus suveräänselt otsustada oma rände- ja varjupaigapoliitika üle nagu ka kõikidel teistel riikidel.

ÜRO on tegelenud pagulaste aitamisega oma loomisest alates. Pagulusega seotud küsimuste reguleerimiseks on olemas selged ja ühtsed rahvusvahelised reeglid, millega Eesti on juba liitunud ja millest pagulasraamistik ka lähtub: 1951. aasta pagulasseisundi konventsioon ning 1967. aasta protokoll. Viimastel aastatel on vajadus UNHCRi abitegevuse ja selle parema koordineerimise järele oluliselt kasvanud seoses pikaleveninud konfliktidega nii Lähis-Idas kui mujal.

Eestit esindas ÜRO Peaassambleel suursaadik ÜRO juures Sven Jürgenson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles