ECJ: Poola peab tühistama ülemkohtu pensioniea langetamise seaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioniiga. Illustratiivne foto.
Pensioniiga. Illustratiivne foto. Foto: John Stillwell/PA Wire/Press Association Images

Euroopa Kohus (ECJ) kinnitas esmaspäeval oktoobris vastu võetud esialgse otsuse, mille kohaselt peab Poola otsekohe tühistama seaduse, millega langetati ülemkohtu kohtunike pensioniiga.

Otsuses öeldi, et umbes paarkümmend kohtunikku, kes olid varem sel aastal sunnitud pensionile minema, tuleb ennistada tööle. Euroopa Kohtu otsus toetab Euroopa Komisjoni, mis leidis, et see seadus vähendas kohtunike sõltumatust ja demokraatlikke norme, kuna andis seadusandlikule ja täitevvõimule enneolematu kontrolli kohtute üle.

Pärast Euroopa Kohtu esialgset otsust tegi Poola parlament seadusesse muudatused, kuid need ootavad veel presidendi heakskiitu.

Poola võimupartei Seaduse ja Õigluse (PiS) juhitud valitsus kinnitas kevadel ülemkohtu kohtunike pensioniseadust kaitstes, et see on osa reformidest, mille eesmärk on muuta Poola kohtusüsteemi ja võidelda korruptsiooni vastu. Seadus nägi ette ülemkohtu kohtunike pensioniea langetamist 70 eluaastalt 65-le.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles