Ambitsioonikas plaan: Eesti tahab korraldada kokakunsti olümpiamängud

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lyon 2013: Dimitri Demjanov ja Paul Bocuse.
Lyon 2013: Dimitri Demjanov ja Paul Bocuse. Foto: Erakogu

Eesti asus võistlustulle, et kokkade olümpiamängude ehk Bocuse d'Or võistluse Euroopa eelvoor toimuks 2020. aastal Tallinnas. Lisaks Eestile taotlevad korraldusõigust Soome, Taani, Horvaatia ja Poola.

Eelmisel nädalal võõrustas Bocuse d«Or Eesti meeskond võistluste peakorraldajaid, eesotsas Bocuse d'Or peadirektor Florent-Philippe Suplisson, Gl-Event omanik Marie-Odile Fondeur ja korralduskomitee projektijuht Pauline Pistrega, kellele tutvustati kokakunstivõistluse korraldamise plaani ning võimalikke toimumiskohti, mille hulgas olid Lennusadam, Saku Suurhall, Pirita messikeskus ja restoran Gloria. Kõrgeid külalisi võõrustasid Eesti peaminister Jüri Ratas ja Tallinna linnapea Taavi Aas.

Ettevõtmise eestvedaja, Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja ja siinse gastronoomia väsimatu tutvustaja Dimitri Demjanov hindab kogu protsessi väga kõrgelt. «Oleme aastaid teinud süstemaatilist tööd, et Eesti oleks täisväärtuslik gastronoomiline partner ka globaalsel tasemel,» räägib Demjanov. «Eestile kokkade olümpiamängude korraldusõiguse taotlemine on meie toidukunsti arenguteel loomulik samm. Praegu oleme rohkem kui kunagi varem lähedal sellele, et meid võetakse vastu gastronoomia kõrgliigasse, kui saame Bocuse d'Or Europe 2020 korraldamisõiguse endale.»

Maailma toidukunsti ühe tippsündmuse korraldamine tähendab, et Eestisse tuleks neljaks päevaks üle 4000 külalise. «Kiiresti arenev toitlustusvaldkond ja külalislahkus, mida eestlased sündmuse korraldamisel näidata saavad, on meie riigile oluliseks visiitkaardiks,» lisas Demjanov.

Eesti kokad on alates 2007. aastast osalenud erinevates maailma paikades Bocuse d'Ori võistlusel. Sealjuures on Eesti gastronoomia pääsenud viiel korral finaali ja üles kasvatanud kümme rahvusvahelise tasemega kokka, kes räägivad kogu kokandusmaailmaga ühist keelt.

Bocuse d'Or 2020 korraldajamaa avaldatakse Lyonis 2019. aastal kokkade maailmameistrivõistluste finaali pidulikul lõpetamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles