Jaapanit vihastavad uued Vene sõjaväekasarmud Kuriilidel (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenini büst ja õigeusukirik Kunashiri saarel.
Lenini büst ja õigeusukirik Kunashiri saarel. Foto: JURI MALTSEV / REUTERS / SCANPIX

Venemaa teatas Kuriili saartele nelja uue sõjaväekasarmu ehitamisest ja vihastas sellega Jaapanit, kellega juba Teisest maailmasõjast saadik saarestiku pärast vaieldakse.

Nõukogude Liit hõivas Jaapani meres asuvad saared sõja lõpupäevil ega ole nõus neid Jaapanile tagasi andma. Vaidluse tõttu ei ole riigid tänini sõja lõpetamiseks rahulepet sõlminud.

Vene kaitseministeerium ütles eile, et sõdurid saavad uutesse kasarmutesse kolida veel enne aasta lõppu. Elukompleksides on ruumi 188 sõjaväelaste perekonnale.

Uued kasarmud on osa sõjalise ja sotsiaalse taristu arendamisest saartel, lisati avalduses.

Jaapani välisminister Taro Kono ütles täna hommikul pressikonverentsil, et Tokyo esitab protesti.

Kaks uut kasarmut on Iturupi ja kaks Kunashiri saarel.

Vene kaitseministeeriumi telekanal Zvezda näitas videot uutest kompleksidest ja teatas, et kavas on ehitada ka lasteaiad ja spordikeskused.

Jaapan ja Venemaa leppisid novembris kokku, et hoogustavad kõnelusi Teise maailmasõja ametlikuks lõpetamiseks, võttes aluseks nõukogudeaegse rahudeklaratsiooni, mis seab kahtluse alla nelja saare saatuse.

1956. aasta deklaratsiooniga taastati Tokyo ja Moskva diplomaatilised sidemed, kuid territoriaalvaidluste tõttu ei jõutud ametliku rahuleppe allkirjastamiseni.

Toona pakkus Nõukogude Liit Jaapanile kaht väiksemat Kuriili saart ja rahulepet, venelastele jäänuks suuremad saared. Jaapan ei olnud tehinguga nõus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles