Sõjaajaloolane: võin vanduda, et nägin Loch Nessi koletist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koopia 1934. aasta koletisefotost. See foto ilmus siis mitmetes väljaannetes kui tõend Loch Nessi koletise kohta
Koopia 1934. aasta koletisefotost. See foto ilmus siis mitmetes väljaannetes kui tõend Loch Nessi koletise kohta Foto: Rights Managed / Mary Evans / Pharcide/Scanpix

Briti sõjaajaloolane Ricky Philips oli detsembri keskel töötamas ja puhkamas Šotimaal Oichi jõe ja Loch Nessi järve ääres, kui märkas enda sõnul vees kummalist olendit.

Ta oli 13. detsembril paigas, kus Oichi jõgi suubub Loch Nessi järve, teatab news.com.au. 

Philipsi teatel paistis sii veest linnupea sarnase peaga olend, kelle kael võis olla umbes 120 sentimeetrit.

Loch Nessi koletiseks peetud objekt. Kohalike sõnul oli tegemist üheksameetrise objektiga, pea ja kaelaga, mida kasutati 1970. aastal koletisest rääkivas filmi võtetel
Loch Nessi koletiseks peetud objekt. Kohalike sõnul oli tegemist üheksameetrise objektiga, pea ja kaelaga, mida kasutati 1970. aastal koletisest rääkivas filmi võtetel Foto: / AP/Scanpix

«Tegemist oli halli värvi olendiga, kelle pea oli umbes ragbipalli suurune. Silma jäi ta pikk kael, mis võis olla 90 - 120 sentimeetrit pikk. Võin vanduda, et see oli Loch Nessi koletis,» sõnas britt.

Ta lisas, et 12. detsembril ta olendit ei näinud, kuid kuulis siis kummalist ja võõrast heli. Mees oli siis Loch Nessi järve äärse Fort Augustuse kohvikus.

«See hääl või heli oli metalne, umbes selline nagu teeb filmisaaga «Tähtede sõda» tegelane Darth Vader. Olen mitmel korral ujunud koos vaalade ja delfiinidega, kes teevad ebatavalist häält, kuid selle olendi hääl oli midagi erakordset,» lisas ajaloolane.

Philipsi sõnul ta ei välista, et see võis olla ka mingi loom või lind, mis kaugelt vaadates ja kuuldes jättis koletise mulje.

Briti sõnul meeldivad talle faktid ja loogika, kuid seda, mida ta nägi Loch Nessi juures olles, ei saa vaid loogikaga lahti harutada.

Mees jätkas, et 13. detsembril otsutas ta jalutada Oichi jõe ääres eesmärgiga uurida vana kindlust ja silda, teha järvest ja loodusest fotosid.

Šotimaa Urqharti kindlus Loch Nessi ääres
Šotimaa Urqharti kindlus Loch Nessi ääres Foto: Caro / Bernhard Pries / Caro /Scanpix

«Olin uurimas, milline tehtud foto jäi, kui kuulsin midagi. Tõstsin pilgu nutitelefonilt ja seal see oli. Pikk hall kael ja ovaalne, munakujuline kitsas pea. Ta jättis mulje, nagu oleks mingi suur lind. See olend oli minust umbes 6 meetri kaugusel. Nägin teda vaid sekundeid, siis ta kadus, kuid ma sain temast pildi,» selgitas Philips.

Ajakirjaillustratsioon, millel on kujutatud last koletisele õuna andmas
Ajakirjaillustratsioon, millel on kujutatud last koletisele õuna andmas Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Mehe sõnul võidakse teda süüdistada valetamises ja pilditöötluses, kuid ta ei ole Loch Nessi juures tehtud fotosid muutnud ega töödelnud.

«Kui ma tõesti oleksin tahtnud teha töödeldud foto, siis ei oleks ma seda olendit kujutanud linnu peaga, pigem ikka hiidsisaliku omaga, nagu tavaliselt Loch Nessi koletist kujutatakse,» teatas ajaloolane.

Ricky Philips edastas oma foto Loch Nessi koletise registrile, mis registreeris selle ametliku nägemisena.

«Ricky Philips on hea mainega ja fakte austav ajaloolane ja giid, kes kindlasti ei manipuleeri ega valeta. Ta tunneb selle piirkonna ajalugu ja teab, et järvekoletisega on seotud palju legende ja valesid. Igatahes on alates 1990. aastatest nähtud seda koletist rekordiliselt palju,» sõnas Loch Nessi koletise nägemise registrit pidav Gary Campbell.

Enne Philipsit nägi väidetavat koletist üks ameeriklasest turist, kes oli Loch Nessi ääres 22.  novembril.

Ohiost pärit mehe sõnul ilmus järve pinnale loom, kelle kael võis olla 130 sentimeetrit pikk. Sel ajal ei liikunud järvel paate ja nähtavus oli hea. Rohekashalli looma oli näha umbes 30 sekundit.

Google’i otsingumootoris otsitakse igal kuul umbes 200 000 korral infot Loch Nessi koletise kohta.

Šotlased on rakendanud Loch Nessi koletise juba ammu turismivankri ette, see toob aastas sisse miljoneid naelu.

Kirikuajaloolaste teatel oli Püha Columba esimene, kes nägi 565. aastal Loch Nessi järves koletist ja kirjutas sellest.

Kõige kuulsam foto sellest koletistest pärineb 19. aprillist 1934. aastast ja selle tegi sõjaväelane Robert Kenneth Wilson. Wilsoni sõber Chris Spurling teatas enne surma, et tegemist oli lavastatud fotoga.

Robert Kenneth Wilsoni foto, mille ta tegi 19. aprillil 1934 Loch Nessi järve juures
Robert Kenneth Wilsoni foto, mille ta tegi 19. aprillil 1934 Loch Nessi järve juures Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Amatöörotsijad, kuid ka teadlased on üritanud seda koletist otsida ja tema olemasolu tõestada, kuid seni ei ole see õnnestunud. Kindlad andmed selle looma, keda sageli peetakse iidseks plesiosauruseks, kohta puuduvad.

Plesiosaurus
Plesiosaurus Foto: Rights Managed/Mary Evans / Natural History Mus/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles