USA on valmis Patriot raketitõrjesüsteemide müümiseks Türgile (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriot raketitõrjesüsteem.
Patriot raketitõrjesüsteem. Foto: Sebastian Apel / AP / Scanpix

USA välisministeerium andis heakskiidu võimalikule 3,5 miljardi USA dollari suurusele tehingule, mille käigus ostaks Türgi raketitõrjesüsteeme Patriot.

Välisministeerium kiitis heaks 140 Patrioti raketi müügi Türgile. Rakettidega tuleks kaasa ka muu vajalik varustus ehk radarid, juhtimiskeskused ning stardisüsteemid. Oma heakskiidu peab andma ka USA kongress.

USA teatas varasemalt sel aastal, et töötab Patriotide osas koos NATO liitlase Türgiga. Eesmärgiks oli vältida olukorda, kus Türgi eelistaks NATO liitlaste toodangule Venemaal  valmistatud S-400 süsteeme.

Kogu protsessi käigus vaatas Türgi kahel korral Patriotist mööda. Esmalt taheti osta Hiina õhutõrjesüsteem ja seejärel Venemaa S-400.

Ankarat on korduvalt hoiatatud, et S-400 integreerimine NATO tehnikaga poleks võimalik. Öeldi ka, et S-400 süsteemide ost Türgi poolt paneks ohtu Lockheed Martin F-35 hävitajatega seotud ühisprojekti. Lisaks ähvardati Türgit sanktsioonidega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles