Pildid ja video: rändeleppe vastased kogunesid välisministeeriumi ette (31)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ÜROs heakskiitmisele tuleva ränderaamistiku vastased kogunesid ennelõunal Toompea lossi juurde ja keskpäeval välisministeeriumi ette.

«Terve Eesti nägi, kuidas Tarand on käpuli maas ja saab jalaga perse. See oli hea raisk,» meenutasid vanemad härrad välisministeeriumi ees eelmist meeleavaldust. 

Kuigi EKRE poolt korraldatava ürituse sotsiaalmeedia lehel levisid enne selle algust vägivallale kutsuvad postitused, möödus seekordne protestiaktsioon rahulikumalt kui eelmised. 

Urmas Espenberg alustas keskpäevast meelavaldust üleskutsega kõik provokaatorid rajalt maha võtta. 

Ligi sada välisministeeriumi ette kogunenud inimest tulid eeskõnelejate kõigi agiteerivate hüüetega kaasa ning nõudsid välisministri tagasiastumist. Nõuti veel ka presidendi ja peaministri mahavõtmist. 

Osad meeleavaldajad kandsid prantslaste eeskujul kollaseid veste. Lisaks korraldaja logodega lippudele lehvisid ka Ameerika Ühendriikide, Kataloonia ja Läti lipud. 

Päeva teine meeleavaldus toimus täna hommikupoolikul Toompea lossi ees, selle korraldajaks oli liikumine Tark ja Terve Eesti.

Sama ühendus korraldas rändeleppe vastase meeleavalduse üle-eelmise nädala lõpus. Toonane meeleavaldus pälvis tähelepanu sellega, et Eesti 200 liige Florian Hartleb nügis lapsekäruga miitingul osalejaid. Antud juhtumit uurib ka politsei. Keskpäeval ühendasid kaks rändeleppe vastast organisatsiooni oma jõud.

Ka politsei- ja piirivalveameti (PPA) esindajate hinnangul möödusid kolmapäeval Toompeal ja välisministeeriumi hoone ees korraldatud ränderaamistiku-vastased meeleavaldused rahulikult. 

«Täna toimunud avalikud koosolekud Toompeal ja Islandi väljakul möödusid politsei jaoks intsidentideta,» ütles PPA Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder kolmapäeval BNSile. 

«Suhtlesime ennetavalt avalike koosolekute korraldajatega ja rõhutasime korraldaja vastutust ürituse turvalise toimumise ja avaliku korra tagamise eest. Meile teadaolevalt kutsusid korraldajad avalikel koosolekul osalejaid käituma viisakalt ja mitte alluma provokatsioonidele,» lisas Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Põder. 

Täna õhtul jõuab ÜRO ränderaamistik lõppjaama – seda hakatakse arutama New Yorgis peaassambleel. Kuigi ametlikult dokumendi üle hääletust plaanis ei ole, on väga suur tõenäosus, et mõni riik seda siiski nõuab. Sellisel juhul hääletab Eesti esindaja ränderaamistiku poolt.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles