Saudi Araabia juhitav koalitsioon hoiatas Jeemeni relvarahu läbikukkumise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusmeelsed võitlejad Hodeidas.
Jeemeni valitsusmeelsed võitlejad Hodeidas. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Jeemeni sadamalinnas Hodeidas vaevaga saavutatud relvarahu kukub läbi, kui mässuliste rikkumised jätkuvad, teatas valitsusvägede poolel võitlev Saudi Araabia koalitsioon täna ja kutsus ÜROd sekkuma.

«Meile on teada 21 rikkumist relvarahu algusest saadik,» ütles koalitsiooni allikas. «Kui ÜRO viivitab ja tal kulub liiga palju aega sõjatandrile jõudmiseks, kaotavad nad selle võimaluse sootuks ja kokkulepe kukub läbi,» hoiatas allikas.

Ta lisas, et koalitsioon on kannatlik, kuid pilt ei ole paljutõotav. Relvarahu Jeemeni valitsusvägede ja šiiamässuliste huthide vahel jõustus Araabia poolsaare riigis keskööl vastu eilset. 

Šiiamässulised huthid süüdistavad omakorda valitsusvägesid eelmisel nädalal Rootsi kõnelustel kokku lepitud relvarahu rikkumises. Mässuliste uudisteagentuur Saba ütles, et valitsusväed ründasid ööl vastu tänast mitut piirkonda Hodeida linnas ja seda ümbritsevas provintsis.

Võitleja Hodeidas.
Võitleja Hodeidas. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

ÜRO vaatlejad peaksid saabuma Jeemenisse, et hoida silma peal valitsuse ja mässuliste esindajatest moodustatud meeskondadel, kelle ülesandeks on relvarahu täitmist jälgida. ÜRO koordinatsioonikomisjon peab täna esimese kohtumise ja jõuab nädala teisel poolel Jeemenisse, ütles ÜRO pressiesindaja Stéphane Dujarric.

Komisjon hakkab jälgima vastaspoolte vägede lahkumist Hodeidast ja sadamast, mille kaudu jõuab Jeemenisse 80 protsenti impordist ja peaaegu kogu ÜRO humanitaarabi.

Hoideida elanikud, keda AFP-l õnnestus telefoni teel küsitleda, kinnitasid, et täna hommikul oli linnas rahulik, kuid öösel kostis ajuti tulistamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles