Euroopa Liit võttis vastu varuplaani leppeta Brexiti puhuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi peaminister Theresa May.
Ühendkuningriigi peaminister Theresa May. Foto: Tim Ireland / AP / Scanpix

Euroopa Liit võttis täna vastu varuplaani kaubanduse, transprodi ja rahanduse kaitseks juhul, kui Suurbritania peaks 100 päeva pärast ühendusest leppeta lahkuma.

Euroopa Komisjon põhjendas sammu vajadusega tagada varumeetmed, mida on võimalik rakendada 30. märtsil 2019, et vähendada leppeta Brexiti kahjusid.

Euroopa Liit lubas muu hulgas ka, et ELi riikides elavatele Briti kodanikele säiliksid leppeta Brexiti puhul ka praegused hüved, juhul kui seda sama tagab Ühendkuningriik.

Pakett katab 14 valdkonda, kus leppeta Brexit tooks kaasa tohutuid häireid kodanike ja ettevõtete jaoks. Valdkondade seas on finantsteenused, lennundus, toll ja kliimapoliitika.

Plaani järgi tagaks Euroopa Liit Ühendkuningriigi finantssektori firmadele ligipääsu Euroopa turgudele 12 kuuks, seda tingimusel, et Ühendkuningriigi ja ELi finantsregulatsioonid püsivad võrdväärsetena.

Samuti lubatakse Briti lennufirmadel jätkata aasta vältel tegutsemist ühtse Euroopa lennundusalal ja pikendatakse osa lennunduslitsentse.

Brüssel väljendas lootust, et ei pea plaani käiku laskma ja Briti peaminister Theresa May suudab veenda parlamenti toetama möödunud kuul sõlmitud lahkumislepet.

Lahkumisleppe heakskiitmine Briti parlamendis ei ole aga kaugeltki kindel ja eile teatas Ühendkuningriik oma varuplaanist, mille eesmärgiks on vältida kaupade nappust ja majanduslikku ebastabiilsust leppeta Brexiti järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles