USA ametnik kinnitas vägede väljaviimist Süüriast (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide sõdur soomukis Manbiji linna lähistel.
Ühendriikide sõdur soomukis Manbiji linna lähistel. Foto: Hussein Malla / AP / Scanpix

USA ametnik kinnitas täna vägede väljaviimist Süüriast pärast Ühendriikide presidendi Donald Trumpi avaldust, mille järgi on äärmusrühmitus Islamiriik (IS) seal purustatud.

Ühendriikide ametnik ütles AFP-le, et lõplik otsus langetati eile.

«Täielik tagasitõmbumine, kõikjalt tähendab kõikjalt,» ütles ametnik, kui talt küsiti, kas väed viiakse välja kõikidest Süüria piirkondadest. 

USA meedia teatas verem, et Ühendriigid valmistuvad Süüriast vägesid välja viima. Ühe CNN-iga rääkinud kaitseametniku sõnul kavatsetakse täielikku ja kiiret vägede välja tõmbamist.

Praegu on Süürias kohapeal umbes 2000 USA sõjaväelast, enamik neist pakuvad kohalikele jõududele väljaõpet võitluseks äärmusrühmitusega Islamiriik.

President Donald Trump on varem sel aastal lubanud Ühendriikide väed Süüriast «peagi» välja viia.

Täna teatas ta, et äärmusrühmitus Islamiriik on Süürias alistatud ja muud põhjust USA vägede riigis viibimiseks ei ole.

Enamik USA vägesid paikneb Süüria kirdeosas, kus nad aitavad ala IS-i jäänukitest puhastada.

Edusammudest hoolimata on Süürias endiselt pimedaid alasid, mille kontroll on IS-i käes ning varem on arvatud, et Ühendriikide kaitseametnikud soovivad jääda riiki, et kindlustada äärmusrühmituse täielik alistamine.

Ühendriikide peamine sõjaline liitlane Süürias on kurdide juhitud sõjaline liit Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF). Türgi peab rühmitust terroriorganisatsiooniks ning Ankara teatel kavatsetakse algatada SDF-i peamise kurdiväe kurdi rahvakaitseüksuste (YPG) vastu operatsiooni. 

Pentagon sõdurite äratoomist ametlikult kinnitanud ei ole. 

«Hetkel jätkame tööd kõrvuti, koos ja oma partnerite kaudu regioonis,» ütles Pentagoni pressiesindaja kolonel Rob Manning. 

USA on seadnud Põhja-Süüriasse Türgi piiri lähistele vaatluspunktid, et välistada kokkupõrked kurdide ja USA NATO liitlase Türgi vahel.

IS hõivas suure osa Süüriast ja naaberriigist Iraagist 2014. aastal, kuid on praeguseks kaotanud peaaegu terve enda kontrolli all olnud territooriumi. 

Süürias osutavad džihadistid vastupanu veel riigi idaosas Iraagi piiri lähistel. 

Enamik USA sõdureid baseerub Põhja-Süürias, väike kontingent asub ka Al-Tanafis Jordaania ja Iraagi piiri lähistel. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles