Ungari politseinikud nõuavad ületundide eest saamata jäänud tasu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari märulipolitseinikud esmaspäevase meeleavalduse ajal Budapestis.
Ungari märulipolitseinikud esmaspäevase meeleavalduse ajal Budapestis. Foto: MARKO DJURICA / REUTERS / Scanpix

Ungari politseinikud nõuavad tasu tuhandete tundide ületöö eest, samal ajal kui riigis on käimas massimeeleavaldused niinimetatud orjatööseaduse vastu.

Täna tulid oma nõudmisega välja umbes 2300 politseiametnikku Szabolcsi maakonnast, kes avaldasid selle avaliku kirjana veebilehel index.hu. Kirjas nimetasid nad nende puudulikku tasustamist viimase kolme aasta jooksul süstemaatiliseks rikkumiseks.

Politseiametnike sõnul on seni tasustamata 50 000 tundi ületööd, mis on võrdne peaaegu 200 miljoni forindiga ehk umbes 620 000 euroga aastas. Ametnike sõnul tehti avalik pöördumine, kuna politseülemad ei võtnud kaebusi kuulda.

Kirjas rõhutati, et nõudmine ei ole kuidagi seotud viimaste päevade meeleavaldustega Ungaris.

«Me oleme politseinikud, meie kirjal ei ole poliitilist eesmärki, aga me tahame, et meie õiguseid kaitstaks!» kirjutasid nad.

Allikad Ungari politseist ütlesid, et riigi tasandil ollakse politseinikele võlgu sadade tuhandete ületundide eest.

Ületunnid on ka 12. detsembril vastuvõetud vastuolulise tööseaduse keskmes. Nimelt näeb seadus ette, et tööandjal on õigus nõuda töötajalt aastas kuni 400 tundi ületööd ja selle eest võib tasu maksta kolme aasta jooksul.

Läinud nädalal ja üleeile toimusid mitme päeva kestel Budapestis uue tööseaduse ja valitsuse vastu suunatud ulatuslikud meeleavaldused ning ametiühingud on kutsunud üles üldstreigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles