Suurbritannia tutvustas Brexiti järgseid immigratsioonipiiranguid (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa ja Prantsuse lipuvärvides maskidega meeleavaldajad Londonis.
Saksa ja Prantsuse lipuvärvides maskidega meeleavaldajad Londonis. Foto: Justin Tallis / AFP / Scanpix

Ühendkuningriigi valitsus esitles täna ettepanekuid Euroopa Liidust tuleva immigratsiooni pidurdamiseks pärast Brexitit.

Ettepanekute hulgas on ajutine tööviisade süsteem, mis sarnaneb külalistööliste süsteemidega teistes riikides. Samuti on plaanis arutada sissetuleku piiri töölistele, kel lubatakse Ühendkuningriiki elama jääda.

Peaminister Theresa May on lubanud peatada inimeste vaba liikumise Euroopa ja Ühendkuningriigi vahel, nimetades seda üheks peamiseks põhjuseks, miks britid Brexiti poolt 2016. aasta referendumil hääletasid.

Möödunud aastal oli sisseränne Suurbritanniasse umbes 280 000 inimest, võrreldes 300 000 inimesega 2014. ja 2015. aastal.

Siseminister Sajid Javid ütles, et pärast Brexitit saavad Euroopa Liidu kodanikud Ühendkuningriigis elada viisadega. Tema sõnul tugineks uus süsteem oskustel, mitte kodakondsusel ja seega oleksid Euroopa Liidu ja selle välised kodanikud võrdsed.

«Tulevikus peavad kõik, väljaarvatud Briti ja Iiri kodanikud, saama siia tulemiseks Ühendkuningriigi loa,» ütles ta parlamendile.

Ajutise tööviisaga töötajatel ei oleks ka ligipääsu riigi teenustele ja neil ei oleks lubatud endaga kaasa tuua pereliikmeid ega taotleda alalist elamisluba. Samuti kehtestatakse «jahenemisperiood», mille kohaselt ei saa aasta jooksul viisat pikendada.

«Tulevase süsteemi eesmärgiks on tagada, et immigratsioon töötaks Ühendkuningriigi huvides,» ütles Javid, lisades, et see langetaks netosisserände jätkusuutlikumale tasemele.

Palgataseme piirangu plaane siseminister ei täpsustanud, kuid rääkis, et see oleks umbes 30 000 naela aastas, see tähendab, et alla selle teenivatele inimestele ei antaks elamisluba. Ministri sõnul võib see aga veel muutuda ja seda võidakse langetada välistudengite jaoks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles