Prokuratuur murdis lahti Danske rahapesuahela esimese lüli (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiprokurör Marek Vahing (vasakul), riigi peaprokurör Lavly Perling ja keskkriminaalpolitsei juht Aivar Alavere olid Danske juhtumit uurinud juba enne, kui Bill Browder kuriteoavalduse esitas.
Riigiprokurör Marek Vahing (vasakul), riigi peaprokurör Lavly Perling ja keskkriminaalpolitsei juht Aivar Alavere olid Danske juhtumit uurinud juba enne, kui Bill Browder kuriteoavalduse esitas. Foto: Tairo Lutter

Kahtlustuse on saanud kümme Danske panga ekstöötajat, kuid luubi all on veel inimesi, sealhulgas panga endised tippjuhid.

Prokuratuur murdis eile Danske panga rahapesijate ühe kaitsevalli, kui esitas kahtlustuse endistele välisklientide halduritele ja nende juhile. Üleeile peeti kinni kuus Danske panga endist töötajat ning eile neli.

Kõiki kinnipeetuid kahtlustatakse suures ulatuses rahapesus isikute grupi poolt. Ühele inimesele on esitatud kahtlustus altkäemaksu võtmises ja ühele altkäemaksule kaasa aitamises. Samas toonitasid uurijad, et kahtlustatavaid võib lisanduda, nii nagu ka rahapesuepisoode, mida praegu on luubi all kaks. Gruusiast ja Aserbaidžaanist pärit musta raha pesti prokuratuuri hinnangul Eestis aastatel 2011–2013 300 miljoni euro jagu. Nende skeemide puhul on võimalik tõendada panga kaudu liikunud raha kuritegelik päritolu ehk rahapesu eelkuritegu. Danske pank ise hindab nende kaudu käinud kahtlaste summade suurusjärguks 25 miljardit eurot.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles