Virtsus valmivad viisakad aknad

, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Talvekuudel on avatäidete nõudlus väiksem, aga tööd Kvaliteetaknas jätkub,” kinnitab ettevõtte juhatuse liige Indrek Idvani.
„Talvekuudel on avatäidete nõudlus väiksem, aga tööd Kvaliteetaknas jätkub,” kinnitab ettevõtte juhatuse liige Indrek Idvani. Foto: Toomas Šalda

Aknatootjaid on Eestis palju, konkurentsi pakuvad ka Läti ja Poola tehased, aga üle 15 aasta Virtsus aknaid, uksi ja lükanduksi tootval osaühingul Kvaliteetaken on tööd enamasti jagunud.

„Kui tahad, et klient sinu toodangu kasuks otsustab, on tähtis hind, kvaliteet ja lühike tähtaeg,” kinnitavad ettevõtte omanikud.

Kaks Virtsu meest, Elmo Kivisalu ja Indrek Idvani analüüsisid turgu ja alustasid endise kohaliku automajandi hoones plastist avatäidete tootmist. „Mina juba olin ettevõtja, tegelesin metallitööga, Indrek töötas ühes Tallinna aknatehases. Omaenda tehase rajamise idee tekkis, kui üks klient vajas suurt kogust laevaaknaid. Kuna ma klaasimisest midagi ei teadnud, kutsusin Indreku appi. Selgus, et kummalegi ei meeldi elada ja töötada Tallinnas, sealt asi alguse sai,” meenutab Kivisalu Kvaliteetakna sünnilugu.

„Kodukoha Virtsu noored liikusid kõik siit ära, aga meie hing ihkas tagasi. Palgatööd tehes nägin sedagi, et akende järele on arvestatav nõudlus. Alustasime noorusliku entusiasmiga. Meie jaoks oli peamine, et saaks kodutalus elada ja leiva lauale. Alustasime üsna tagasihoidlikult,” lisab Idvani.

Kõigepealt tuli mõistagi hankida tehnika. Aknatootmine eeldab spetsiifilisi seadmeid. „Kui metallikeevitusaparaadil pole vahet, kas keevitad autot või prügikonteinerit, siis meie keevitus sobib ainult akende tootmiseks. Mis võimalik, tegime ise, Euroopast hankisime esialgu kasutatud ja taastatud mõistliku hinnaga seadmed, ainult frees oli päris uus. Nüüdseks oleme kõik vanad seadmed uute vastu välja vahetanud. Tasapisi oleme arenenud ja leidnud endale üle Eesti head esindajad.”

Virtsus on hingamisruumi

Kui Tallinna kogemusega meestelt pärida, millised on Virtsu eelised, vastavad nad nagu ühest suust, et ettevõtluse seisukohalt polegi vahet, küll aga elukeskkonna mõttes.

„Siin on rohkem hingamisruumi, aknast paistab meri ja liiklus on rahulik. Kui ongi pingeline, lähed mere äärde, jalutad natuke ja vaim saab jälle värskeks. Muidugi tuleb ettevõtet rajades arvestada, mitu kilomeetrit on Tallinnasse, sest seal on kõige rohkem kliente, aga seni oleme suutnud Tallinna tellimused siit ära katta.”

Iga ülesande jaoks on Kvaliteetaknas pika töökogemusega spetsialistid. Seni pole juhtunud, et mõni ametisse asunu on kiiresti pettunud ja lahkunud. „Oleme palga alati õigel ajal välja maksnud ning püüdnud pakkuda head ja stabiilset töökeskkonda.” Kvaliteetakna palgal on 30 inimest.

Kaadri voolavust ei ole. On mehi, kes on ettevõttes töötanud asutamisest saati. „Et miski valesti läheb, juhtub väga harva, ja kui lähebki, siis avastatakse see kiiresti,” kinnitab Idvani.

Kvaliteetakna kliendid on ehitusfirmad, edasimüüjad ja eraisikud. „Püsiklientuur on meil soliidne. Erakliendid soovitavad meid naabritele või tuttavatele. Üsna palju on neidki, kes vahetavad kodus aknaid ühe või mõne kaupa. Ehitusfirmad juba teavad, et meie hind on konkurentsivõimeline, ja sageli pöörduvadki ainult meie poole,” on mehed rahul. Nii suudetaksegi ülitihedas konkurentsis ellu jääda. „Eestis jätkub seni tööd kõigile korralikele tootjatele,” kommenteerib Kivisalu.

Korralikult ja kiiresti

Aknatootmise tähtis tegur on hooajalisus. „Ehitusfirmad tellivad küll aasta ringi, aga eraisikud kaovad oktoobris-novembris ära ja hakkavad uuesti tellima alles siis, kui kevadel aiamaa korras. Talvel löövad kõik tootjad hinna alla, lisaks mõjutavad meie turgu Läti ja Poola tehased,” kõnelevad mehed.

Valiku teeb klient kolme näitaja põhjal: kvaliteet, hind ja tähtaeg. „Aga hinnapakkumiste arv on ikkagi seitse-kaheksa korda suurem, kui reaalselt tellimusi tuleb. Õnneks on tänu programmidele pakkumiste koostamine üsna lihtsaks läinud,” kiidab Kivisalu.

Arvamus, et enamik vanu nõukogudeaegseid aknaid on uute vastu välja vahetatud, ei vasta tõele. „Meie tootmine kasvas esimesel neljal aastal jõudsalt, masu ajal oli meilgi tellimusi hõredalt. On neid, kes soojustavad näiteks KredExi toel maja ja vahetavad kehvasti sooja pidavad aknad välja. Isegi paarkümmend aastat tagasi paigaldatud plastaknaid vahetatakse uute vastu. Muutunud on nii profiilid kui ka klaaspaketid – ikka parema sooja- ja mürapidavuse suunas. Aknad on paksemad, toekamad, materjal keskkonnasäästlikum. Tööd jätkub,” räägib Idvani.

Kivisalule ja Idvanile on vastukarva mitme konkurendi reklaamistrateegia, kus kliente meelitatakse ebareaalse kuni 70protsendilise soodustusega. „See ei vasta tõele, aga sageli toimib. Klient ei viitsi süveneda ja lasebki end tüssata. Tegelikult pole mingit märkimisväärset soodustust. Kui tootja annaks päriselt nii palju hinnas alla, maksaks ta ju peale. Juba materjali hind ei luba seda teha. Soovitame säärase hüper-super sooduspakkumise kõrvale võtta meie või mõne teise aknatootja ilma igasuguse hinnaalanduseta pakkumised, võrrelda ja siis otsustada.”

Toota on lihtsam kui müüa

Kvaliteetaken suudaks tootmist kasvatada. „Kui masinad ja spetsialistid olemas, siis aknatootmine pole mingi probleem, vajadusel saab ruume juurde ehitada, töötada mitmes vahetuses või seadmeid juurde hankida, keerulisem on logistika ja turundus. Suured Euroopa aknatehased toodavad üle tuhande akna päevas ja otseselt tootmisega tegeleb seal tõenäoliselt vaid kolmandik või neljandik töötajatest, kõik ülejäänud on teenindav personal,” teab Kivisalu.

Kvaliteetaknal on esindus Rakveres, Kuressaares, Pärnus ja Viljandis, edasimüüjad Märjamaal, Tartus ja Paides, Tallinnas tegutsevad projektijuhid.

Varem sagedane halvustav või üleolev suhtumine plastaknasse on kahanenud. „Eks see maitse ja rahakoti asi ole. Praktilisuse poolest on plastaken kindel valik, hinna ja kvaliteedi suhte poolest kõige mõistlikum, hooldada on lihtne. Õige paigalduse ja hoolduse korral kestab kvaliteetne plastaken oma pool sajandit,” räägib Idvani.

Ettevõtte tuleviku kohta ütlevad juhid, et mõtteid on mitmeid, aga neist on vara rääkida. Pidevalt lisandub uusi tooteid. „Kalleid lahendusi on turul palju, näiteks kardinad, mis liiguvad päikesega ise ette, aga välismaistelt koostööpartneritelt ootame ennekõike mõistliku hinnaga uusi tooteid. Aga nii või teisiti, juba oma nimest lähtuvalt peame meie rõhuma kvaliteedile. Kui kvaliteet on aus, siis firma kestab.”

Kokkuvõttes on Kivisalu ja Idvani igati rahul, et otsustasid eelmise aastakümne alguses pealinna hüljata, kodukanti tagasi tulla ja siin avatäiteid tootma hakata. „Tegutsemist ja pingutamist on erinevatel aegadel olnud palju. Selle tulemuseks on toimiv ettevõte ja spetsialistidest koosnev meeskond, mille peale võib kindel olla. Ja väga oluline on võimalus elada siin maal oma kodukandis. Siin on meri ja mets ja rahu,“ on mehed positiivsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles