Advokaat Varro Vooglaiu kaasusest: koomiline liialdus ei ole faktiväide (28)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmen Turk.
Karmen Turk. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Vandeadvokaat Karmen Turgi hinnangul olenevad väljendusvabaduste piirid žanrist ja edastamise vormist.

SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) juhatuse esimees Varro Vooglaid pöördus kohtusse seoses ETV2 eetrisse lastud saatega «Ongi Koik», kus väideti, et ta on «heteromees, kes mõtleb geiseksile kolm korda rohkem kui tavaline homoseksuaal».

Oma hagiavalduses toonitab Vooglaid, et ERRi poolt tiražeeritud väide on otseselt vale, sest tegu ei ole arvamuse või väärtushinnangu, vaid konkreetse faktiväitega. 

Vandeadvokaat Karmen Turk ütles Varro Vooglaiu hagi kommenteerides, et žanrist ja vormist oleneb, milliseid väiteid võib avalikkusele esitada ja milliseid mitte. 

«Väljendusvabaduse piirid on vägagi erinevad olenevalt sellest, milline on žanr kui sellest, mis on teema (nt korruptsioonisüüdistus versus meelelahutusmaailma staari pidutsemine). Neist esimese puhul on lubatud avaldajale rohkem, kuid ka vastutus on suurem,» ütles Turk ja lisas, et iga kaasust tuleb vaadelda eraldi.

Turk selgitas, et nali, satiir ja paroodia tähendavad iseenesest, et tegemist ei ole faktiga, vaid koomilise liialdusega. «Koomiline liialdus, reaalsuse moonutus ei ole faktiväide,» ütles ta.

Saatesarja «Ongi Koik» kirjelduses märgitakse, et tegemist on satiirisarjaga, kus «keegi ei pea värisema, kõik peavad naerma». Ometi võttis Vooglaid saates esitatut niivõrd tõsiselt, et pidas vajalikuks minna maksumaksja raha eest ülalpeetava Eesti Rahvusringhäälingu vastu kohtusse.

Kuidas saada aru, kas tegemist on naljasaatega või ühe isiku arvamust kajastava videolooga?

Turgi sõnul pole Eestis olnud palju vaidlusi satiiri ja paroodia üle, kuid viimastel aastatel on Turgi hinnangul Euroopa Inimõiguste Kohtu juhiseid väga erinevalt käsitletud.

«Asjakohane on Euroopa Inimõiguste Kohtu standard: kas mõistlik lugeja/vaataja sai või pidi saama aru, et tegemist on naljaga?» ütles Turk.

Vooglaid pöördus kohtusse seoses 24. novembril ETV2 eetrisse lastud saatega «Ongi koik», kus väideti, et ta on «heteromees, kes mõtleb geiseksile kolm korda rohkem kui tavaline homoseksuaal». Oma hagiavalduses toonitab Vooglaid, et ERRi poolt tiražeeritud väide on otseselt vale, kusjuures tegu ei ole arvamuse või väärtushinnangu, vaid konkreetse faktiväitega.

SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) juhatuse esimees Varro Vooglaid esitas Harju Maakohtule hagi, milles palub kohustada Eesti Rahvusringhäälingut (ERR) lükkama ümber tema au ja väärikust teotava väära faktiväite ja maksma tema isiklike õiguste rikkumisega tekitatud mittevaralise kahju hüvitiseks 5000 eurot.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles