Lapsed saavad raeplatsil harjutada luuletuse lugemist jõuluvanale

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana lapsele kommi jagamas.
Jõuluvana lapsele kommi jagamas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Pühade-eelsed päevad on Tartus sündmusterohked: reede õhtul saab raeplatsil harjutada jõulusalmide lugemist, pühapäeval süüdatakse neljas advendiküünal ja 24. detsembri keskpäeval kuulutatakse välja jõulurahu.

21. detsembril kell 18 saab Raekoja platsil läbi teha jõuluõhtu peaproovi: lapsed saavad jõuluvana Jollele ja jõulumoor Astile ette lugeda oma jõulusalmid.

23. detsembril kell 17 süüdatakse raeplatsil neljas advendiküünal. Tartlasi ja külalisi tervitavad abilinnapea Mihkel Lees ja Tartu Jaani koguduse õpetaja Triin Käpp. Jõulumeeleolu loob Tartu Arsise kelladeansambel. Tartu loodusmaja on valguskülas korraldamas piparkoogi lahkamise töötuba, mis algab kell 17.30.

24. detsembri keskpäeval kuulutavad Tartus jõulurahu välja linnapea Urmas Klaas ja EELK Lõuna piirkonna piiskop Joel Luhamets. Raekoja platsil on kohal ka jõuluvana Jolle ja jõulumoor Asti. Meeleolu loob Tartu vaskpilliansambel Tanel Aavakivi juhatusel.

Traditsiooniliselt pakutakse enne jõulurahu väljakuulutamist ka jõulusuppi. Seda hakkab kell 11 valguskülas pakkuma Maitseelamuse Koda.

Jõulurahu kuulutamine on üks vanemaid Skandinaavia jõulutraditsioone, mis ulatub 17. sajandisse Rootsi kuninganna Kristiina aega. Jõulurahu väljakuulutajaks oli tavapäraselt linnapea või raesekretär ning selle väljakuulutamise ajaks jõululaupäeva keskpäeva eelsed ja järgsed minutid. Eestis taaselustati tava taasiseseisvudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles