PRIA määrab ja maksab detsembrikuus otsetoetusi

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Detsembri lõpuks saavad 14 461 põllupidajat PRIA vahendusel kätte hektaripõhised otsetoetused, 1075 loomapidajat piimalehma kasvatamise otsetoetuse ja 4 365-le taotlejale on määratud pindalapõhine üleminekutoetus. Nende toetuste tänavune eelarve on kokku üle 139 miljoni euro.

Ühikumäärad arvestas PRIA välja läh­tudes taotluste menetlemisel kindlaks tehtud ühikute hulgast, läbiviidud kont­rollide tulemustest ja toetusteks eral­datud eelarvetest.

Kui suured on toetused?

Viit Eestis makstavat otsetoetust ra­hastab Euroopa Liit kokku 133,9 mil­joni euroga. Võrreldes 2017. aastaga on see rahastus tõusnud 10,2 miljoni euro võrra. Eestile eraldati 2018. a ühtse pindalatoetuse (ÜPT) jaoks 87 170 000 eurot, ühikumääraks kujunes 90,83 €/ha. Möödunud aastal oli ühi­kumääraks 83,71 €.

Kliimat ja keskkonda säästvate põllumajandustavade (nn rohestamise) toetuse eelarve oli tänavu 40 181 000 eurot, ühikumäär 41,87 €/ha.

Noore põllumajandustootja toetust (NPT) makstakse kuni 40-aastastele toetuse saamise nõuetele vastavatele taotlejatele lisaks ÜPT toetusele kuni 39 hektari eest. Võrreldes varasemaga suurenes NPT ühikumäär. 2017. aas­tani (k.a) oli ühikumääraks 25% ÜPT ühikumäärast hektari kohta. Alates 2018. aastast on see tõusnud aga 50% ÜPT ühikumäärast hektari kohta ning tänavu on see 45,41 €/ha. Kuna NPT maksmiseks uue ühikumäära järgi ei piisanud varem planeeritud eelarvest, võetakse puuduolev osa ÜPT eelarvest, mille tulemusel väheneb 2018. aastal ÜPT taotlejatele määratav toetussum­ma lineaarselt 0,5792%.

Puu- ja köögivilja kasvatamise ot­setoetuse eelarve on 544 400 eurot, ühikumäär 312,61 €/ha.

Piimalehma kasvatamise otsetoe­tuse eelarve on 5 597 600 eurot, ühiku­määr 228,86 € piimalehma kohta.

Lisaks maksab PRIA toetuse välja väikepõllumajandustootja kavaga lii­tunutele. Summad arvutatakse nende taotletud otsetoetuste kindlakstehtud ühikute alusel ja piirmäär on ühel taot­lejal 1250 eurot kõigi otsetoetuste koh­ta kokku.

Eesti riik rahastab tänavu riigieel­arvest 5,5 miljoni euroga määratud toetusõiguste alusel makstavaid üle­minekutoetusi. Põllumajanduskultuuri üleminekutoetuse eelarve on 5 554 144 eurot, ühikumäär 8,9 €. Heinaseemne üleminekutoetuste eelarve on 14 990 eurot, ühikumäär 13 €/ühik.

Põllumehed ja loomapidajad on PRIA arvukaim toetusesaajate sihtgrupp ja neile makstavad ühikupõ­hised toetused moodustavad igal aas­tal suurima summa PRIA vahendatava­test toetustest.

Otsetoetuste vähendustest

Klientideni jõudvatelt summadelt on PRIA juba teinud vajalikud vähen­dused, tasaarveldused ja eraisikute toetustelt kinni pidanud tulumaksu. Vastavalt ELis kehtivaile reeglitele tuleb vähendada ELis kogutava kriisi­reservi jaoks kõigi nende toetusi, kelle otsetoetuste summa ületab 2000 eu­rot – ületavat summat vähendatakse 1,411917% ulatuses. Ühtlasi makstak­se üle 2000 euro otsetoetusi saavatele taotlejatele proportsionaalselt tagasi eelmisel aastal kriisireservi kogutud ja kasutamata jäänud raha, mis on 1,260127% taotleja üle 2000 euro jää­valt otsetoetuste summalt.

Taotlemisest aastal 2018

Kokku laekus PRIAle 2. maist 15. juu­nini kestnud taotlusvoorus 14 642 taotlust. Kõiki loomakasvatuse ja pindalatoetusi sai taotleda sel aastal ainult e-PRIAs. Kokku taotleti pind­ala-otsetoetusi 962 241 hektarile ehk 1500 ha rohkem kui 2017. a ja piima­lehma kasvatamise otsetoetust soo­visid 1095 loomapidajat. Võrreldes eelmise aastaga on pindalapõhiste otsetoetuste soovijaid tänavu ligi 500 võrra vähem kui 2017, aga taotlusalust pinda üle 1500 ha rohkem. Pindala-ot­setoetusi määrati tänavu kokku ligi 14 500 põllumehele, piimalehma kas­vatamise otsetoetust 1075 loomapi­dajale. Üleminekutoetuste saajaid on 4365. Määratud otsetuste kohta aval­dab PRIA detailsemad andmed oma kodulehel.

Mida näitas 2018. a otsetoetuste taotlejate kontroll?

Toetuse saamiseks tuleb täita õigus­aktidega seatud nõudeid. Nõuete eira­mised selguvad nii administratiivses kui ka kohapealses kontrollis ning või­vad kaasa tuua toetuste vähendami­se, halvimal juhul ka toetustest ilmajäämise. Pindalatoetustega seotud kohapealsete kontrollid toimusid juuli algusest oktoobri lõpuni. Üldjuhul kontrollitakse iga meetme raames vä­hemalt 5% taotlejatest, ent vajadusel kontrollitakse lisaks vihjetena laeku­nud infot. Tänavu kontrolliti kohapeal ligi 1300 klienti, kes taotlesid toetusi 136 000 hektaril. Ainuüksi ÜPT kont­roll hõlmas 657 taotlejat ja ligi 60 000 hektarit.

Enim rikkumisi on aasta-aastalt rohumaade hooldamisnõude täitmi­sel. 273 taotleja juures leiti kokku 901 põldu, mida ei olnud nõuetekohaselt hooldatud; lisaks oli veel 110 põllu karjatamine ebapiisav ja järelniide jäi tegemata. Võrreldes 2017. aastaga on tänavu tuvastatud rikkumiste hulk mär­gatavalt suurem. Vaid 5 taotlejat tegid teavituse rohumaade hooldamist takis­tavatest asjaoludest, mida käsitleti lee­vendava asjaoluna. Lisaks tuvastati 48 põldu, mis ei olnud põllumajanduslikus kasutuses (võsastunud, peale ehitatud hooned või kasutati maad muul mitte­põllumajanduslikul mitte­põllumajanduslikul eesmärgil) – selli­sele maale toetust ei maksta.

167 taotletud põldu ei olnud toetusõiguslikud, kuna tõendamata jäi maa kasutamise õiguslik alus – mullu oli selliseid põlde 353.

Varasematest aastatest oli 278 taotlejal jäänud püsirohumaa nõutavas osas tagasi rajamata. Tagasirajamise kohustuse täitmist kontrolliti 56 taotle­ja juures. Kes ka tänavu seda nõuet ei täitnud, peavad arvestama rohestami­se toetuse vähendusega.

Nagu eelmistel aastatelgi, oli põllumeestel võimalik teha teavitusi vajalike tööde tegemist takistavatest erandlikest asjaoludest. Kui 2017. a oli probleemiks liigniiskus, siis sellel aas­tal tehti 59 teavitust põuakahjustuste kohta. Iga esitatud avaldust käsitles PRIA eraldi. Kindlasti tuleb toetuse taotlejatel juba taotluse esitamise ajal veenduda, kas taotlusaluste maade nõuetekohane hooldamine on võima­lik. Kui juba mitmel järjestikusel aastal ei ole samade põldude hooldamine või­malik, tuleks edaspidi sinna toetuste taotlemisest loobuda.

Loomakasvatuse kontrollvalimis oli kokku 170 loomapidajat, neist 52 pii­malehma otsetoetuse taotlejat. Kont­rolliti 3826 ammlehma, 1648 piimaleh­ma ja 2308 utte. Levinuimaks veaks oli loomadel kõrvamärkide puudumine, ühe kõrvamärgiga oli 6,2% kontrollitud loomadest. Puuduv kõrvamärk tuleb juurde tellida kahe päeva jooksul selle puudumise avastamisest. Looma eest, kel puuduvad mõlemad kõrvamärgid, toetust ei maksta. Probleemiks oli ka loomade registris andmete uuendami­ne. 225 looma puhul rikuti karja sisse või välja liikunud loomadest teavitami­se 7 päeva nõuet.

Nõuetele vastavuse kontrollidest

Pindala- ja loomatoetuse taotlejatel tuleb lisaks toetuse nõuetele järgida nõuetele vastavuse (NV) reegleid. Täies mahus saavad toetusi need, kes täidavad kogu oma põllumajan­duslikus majapidamises maa hea põllumajandus- ja keskkonnaseisundi nõudeid, keskkonna-, rahva-, looma-ja taimetervise reegleid ning looma­de heaolu nõudeid. Nende täitmist kontrollivad oma pädevuse piires aas­taringselt PRIA, Veterinaar- ja Toiduamet (VTA), Keskkonnainspektsioon (KKI) ja Põllumajandusamet (PMA).

Tänavu viidi läbi kokku 607 NV kontrolli: VTA tegi 167 kontrolli, PMA 155, PRIA 137 ja KKI 134. Administra­tiivselt kontrolliti loomadega toimunud sündmustest teavitamise osas 282 taotlejat.

Ligi pooled VTA tuvastatud NV rikkumised olid seotud loomade mär­gistamise, registreerimise või arves­tuse pidamisega. Samuti leiti rohkelt loomade heaoluga seotud nõuete rikkumisi. PMA tuvastas 19 juhtumit, mil oli eksitud taimekaitsevahendite kasutamisel. Enamik juhtumitest olid õitsvate taimede pritsimised. PRIA kontrollitavatest nõuetest oli enim rik­kumisi maastikuelementide säilitami­se ja karuputkest teavitamise nõude osas. KKI-le valmistas sarnaselt eel­miste aastatega kõige rohkem muret sõnnikuhoidlate ja sõnniku aunatamise nõuetest mittekinnipidamine.

Administratiivse kontrolli käigus leiti rikkumisi ligi kolmandikul kont­rollitutest. 15 juhul oli rikkumine nii väike, et PRIA käsitles seda inimliku eksimusena, mille eest sanktsioone ei rakendatud.

Rohumaade kontroll SATIKA abil

PRIA on mitu aastat arendanud niit­mise tuvastamise süsteemi SATIKAS. Esimene versioon sellest valmis 2018. a talvel. SATIKA toodetud tulemused rohumaade nõuetekohase hooldami­se kohta sai PRIA kätte septembriks. Nendele, kelle põldudel ei olnud kogu vegetatsiooniperioodi jooksul näha ühtki ajahetke, millal võidi teha niitmi­ne, saadeti kirjad ettepanekuga anda selgitusi. Kokku saadeti kirjad 109 taotlejale 146 põllu kohta. Vastustest selgus, et osa taotlejaist oli tegelenud karjatamisega. Karjatamine on rohu­maade hooldamise võttena lubatud, samuti on aktsepteeritavad teatud põhjused, mis lubavadki konkreetsel aastal oma põllu niitmata jätta. Kar­jatamist ei osanud SATIKA algoritm veel 2018. aastal tuvastada – ka siis toimub küll biomassi vähenemine, kuid mitte nii teravate muutustena nagu niitmisel. Edaspidi on selles osas kindlasti vajalik süsteemi täius­tamine.

Pistelisi vaatlusi tehti ka kohapeal ja leiti, et maa, mille süsteem tuvastas niitmata põlluna, oligi niitmata. Süstee­mi abiga tuvastati 51 taotlejat, kel oli hooldamata üks või mitu põldu. Hool­damata põllu eest toetust ei maksta.

Püsirohumaid hariti üles lubatust rohkem

Selleks, et aktiivse põllumajandus­tootmise juures ei saaks pöörduma­tult kahju hea elukeskkond ja loodus, on EL-i ühise põllumajanduspoliitika reeglites seotud ühtne pindalatoetus rohestamise nõuetega, mille hulka kuulub püsirohumaa säilitamine. Juba teist korda sel programmperioodil on Eestis püsirohumaid üles haritud lu­batust rohkem ning tuleb hakata neid tagasi rajama.

Püsirohumaa (PR) võrdlusarv arvu­tati kõigis EL liikmesriikides 2015. Ar­vesse ei läinud mahetunnustatud maa ja väiketootjate kavaga liitunute maa. PR suhtarv, mida igal aastal võrdlusar­vuga võrreldakse, ei tohi väheneda üle 5%, kuid vähenes 5,4%. Püsirohumaid hariti liigselt üles ligi 1020 hektaril.

2019. a tuleb hakata püsirohumaid tagasi rajama, et vähenemine jääks edaspidi lubatu piiresse. Tagasirajami­se kohustused määratakse individuaal­selt ja proportsionaalselt, sõltuvalt ülesharitud PR pinnast.

Aasta lõpuks saadab PRIA otsu­sed kõigile 731 taotlejale, kellele mää­ratakse PR tagasirajamise kohustus. Otsuses on toodud tagasirajamisele kuuluva PR pindala ning põllumassii­vid, millel on ülesharitud PR pind tu­vastatud.

Copy
Tagasi üles