Galerii ja video: Kalevi jalaväepataljon tähistas 100. aastapäeva

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kalevi jalaväepataljon tähistas neljapäeval piduliku rivistusega Paldiskis ning mälestusplaadi avamisega Tallina reaalkoolis 100 aasta möödumist pataljoni loomisest.

«See, et meil on võimalus täna tähistada sajandat sünnipäeva on suur au ja samas ka suur vastutus nende ees, kes selle pataljoni asutasid ja kelle väärtusi me siiani kanname,» ütles Kalevi jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Mait Müürisepp kaitseväe peastaabi pressiesindaja teatel.

«Oleme tubli sammu edasi astunud nii lahinguvalmiduses kui ka väljaõppes. Head meelt saame tunda ka selle üle, et meie saavutused spordis hakkavad jõudma tasemele, mis on kohased ühele pataljonile, mis loodi spordiselts Kalev liikmete poolt,» sõnas Müürisepp.

Pataljoni 100. aastapäeva puhul avati neljapäeval Reaalkoolis mälestustahvel vabatahtlikele, kes 1918. aastal kalevlaste maleva moodustasid ning formeerisid. Kalevi pataljoni eelkäija asutajateks olid spordiselts Kalev liikmed ning sealt on pärit ka pataljoni nimi. Kuigi maleva asutamiskoosolek toimus mõned päevad varem, oli just 21. detsember see päev kui pataljoni eelkäijad Reaalkoolis Vabadussõja päevil formeeriti.

Kalevi jalaväepataljoni aastapäeva tähistamine algas juba nädala esimeses pooles, kui Paldiski linnakus käisid esinemas Comedy Estonia koomikud. Heategevusliku üritusega teenitud 715 eurot anti täna Paldiskis üle Eesti vigastatud võitlejate ühingule.

«Leidsime, et on hea pataljoni aastapäeva ning lähenevate jõulude puhul natuke head teha ning vigastatud võitlejate toetamine tundus just kõige sobivam,» ütles pataljoni sõdurite esindusmees nooremseersant Erki Ott.

Traditsiooniliselt võtsid sõdurid mõõtu ka sportlikes tegevustes. Juubeliaasta puhul oli tavapärastele jõukatsumistele lisatud võrkpalli tähtede mäng, kus kohtusid tegevväelaste ning ajateenistust läbivate sõdurite võistkonnad. Mäng lõppes tulemusega 3:2 sõdurite kasuks.

Kalevlaste malev formeeriti Vabadussõja alguspäevil 20. detsembril 1918. Pataljoni asutas grupp Tallinna spordiseltsi Kalev liikmeid. Kalevlaste maleva pataljon osales mitmes Vabadussõja lahingus nii idarindel kui ka landesveeri sõjas.

Pärast Vabadussõja lõppu oli pataljoni ülesandeks korraldada reservväelaste väljaõpet ning valvata ja kindlustada riigipiiri. 1940. aasta juunis saadeti väeosa laiali. Kalevi pataljon taastati 18. märtsil 1992. aastal Kalevi üksik-jalaväepataljonina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles