Ülevaade: Postimehe loetumad Eesti uudised aastal 2018 (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaleht Postimees.
Ajaleht Postimees. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Postimees toob teieni 2018. aasta ülevaate kõige loetumatest lugudest Eestimaal.

1. Kuumablogi: soojakraadid püsivad juba teist nädalat 30 kraadi ligi

Tänavusuvine Pärnu rand.
Tänavusuvine Pärnu rand. Foto: Mailiis Ollino

Möödunud suvi oli erakordselt soe. See aga tekitas palju probleeme päästjatele ning ohtu sattus elusloodus. 

Klimatoloog Ain Kallis rääkis tookord Postimehele, et valitsev ilm oli Eesti kohta erakordne. «Ööpäeva keskmine temperatuur on kaunis eriline. Tallinnas oli ööpäeva keskmine temperatuur 27,3 kraadi. Sellist näitajat ma ei mäleta Eestis. See läheb juba ekvatoriaalsesse piirkonda,» ütles Kallis Vikerraadiole antud intervjuus.

Kuumalaine tõttu tabas Eestit suurim põud pärast 1950. aastat ja paljudele põllumeestele muutus abi elu ja surma küsimuseks.

2. Politsei otsib Suurupis teadmata kadunud relvastatud kolleegi

Kadunud politseiniku otsingud Aegviidus.
Kadunud politseiniku otsingud Aegviidus. Foto: Eero Vabamägi

23. aprillil lõpetas 44-aastane Marek Ida-Harju politseijaoskonnas vahetuse ning lahkus töölt koos oma ametirelvaga.

Kuna politseinikel on alaline relvakandmise õigus, polnud Marekil kohustust töölt lahkudes relv ära anda. Postimehele teadaolevalt märgati 24. aprillil Marekile sarnanevat meest Aegviidu kandis Nikerjärve telkimisala lähistel mööda asfaltteed kõndimas. 25. aprillil pöördus politseisse mehe abikaasa, et Marek ei ole koju tagasi tulnud alates ja temaga ei ole õnnestunud ühendust saada ei lähedastel ega kolleegidel. Selgitati välja, et Mareki auto on kodus maja juures ning tema telefon on välja lülitatud. Teate peale alustati otsingutega, mis järgnevatel päevadel kahjuks tulemust ei andnud.

Kahjuks leidsid politseinikud aprilli lõpus kadunuks jäänud Mareki surnukeha mais Aegviidust Linajärve kaldalt.

3. Odessa tragöödia ainus ellujäänu: ma ei tea, mis meile saatuslikuks sai

Hoone Odessas Genuezskaja tn 5, mille 21. korrusel asub eestlasi majutanud mini-hotell.
Hoone Odessas Genuezskaja tn 5, mille 21. korrusel asub eestlasi majutanud mini-hotell. Foto: Google Maps

Juulis tabas Eesti avalikkust šokina uudis kahest eestlasest, kes leiti ühest Odessa hotellitoast surnuna.

Ühel juulikuu õhtul hakkas Facebook kihama postitustest, kus Viljandi noored mälestasid korraga kolme sõpra, kellest üks hukkus Viljandi järve hüppetornis juhtunud õnnetuse tõttu ja kaks leiti Ukraina suvituspiirkonna hotellist surnuna.

Noored mehed olid tarbinud hotellis nii alkoholi kui ka narkootikume. Vahejuhtumist teatas meestega samas hotellitoas peatunud eestlane, kes kutsus välja kiirabi. Kiirabi saabudes olid kaks eestlast surnud ja väljakutse teinud mees viidi haiglasse. Politseinikud leidsid hotellitoast mitu pudelit õlut ja šampust, pakikese kristallilise valge ainega, torusse keeratud rahakupüüri sama aine jälgedega ja mitu potentsi tugevdava ravimi tühja pakendit.

4. Hispaania õhuturbe hävitaja lasi Eesti õhuruumis eksikombel välja õhk-õhk tüüpi lahingraketi

AIM 120 AMRAAM õhk-õhk tüüpi rakett.
AIM 120 AMRAAM õhk-õhk tüüpi rakett. Foto: AFP / Scanpix

7. augusti pärastlõunal lasi Hispaania hävitaja Eurofighter Pangodi kohal õhuharjutusalal eksikombel välja õhk-õhk tüüpi raketi põhja suunas. Lask toimus kuue kilomeetri kõrgusel kell 15.44. Kaitsevägi käivitas raketi leidmiseks ulatusliku otsinguoperatsiooni. Raketti pole aga tänaseni leitud.

Hispaania õhujõud määrasid raketi välja lasknud piloodile minimaalse distsiplinaarkaristuse. Hispaania õhujõudude hinnangul on piloot, kes 7. augustil lasi Eesti õhuruumis eksikombel välja õhk-õhk tüüpi lahingraketi AMRAAM, süüdi hooletuses, kuid samas leidis uurimine piloodi teos kergendavaid asjaolusid.

5. Järvamaal hommikul kaduma läinud laps leiti üles

Tim Timmo ja tema koer
Tim Timmo ja tema koer Foto: Kollaaž

Mais juhtus õnneliku lõpuga lugu, kui hommikul kella 9 ajal Türi vallas Kädva külas läks oma koduhoovist kaduma 4-aastane Tim Timmo.

Murelikud lähedased teatasid politseile, et Kädva külas asuvast koduhoovist on koos koeraga kadunud 4-aastane Tim Timmo. Politsei käivitas Kädval kadunud 4-aastase lapse leidmiseks laiaulatusliku otsingu, kuhu tuli appi palju inimesi.

Õhtul kell 19.20 sai politsei kinnituse, et laps on üles leitud ning tema tervisele pole ohtu. Politsei teatel oli Tim Timmo jõudnud kodust ligikaudu pooleteise kilomeetri kaugusele. Lapse leidis metsast raba piirilt teda otsima läinud kohalik mees, kes kuulis lapse häält ja liikus selle järgi.

6. Vallavanem vallandas koolidirektori keset lõpuaktust

18 aasta eest Krabile direktoriks tulnud Ale Sprenk võttis kohusetundest kätte ja lõi sulgemisele määratud väikesest maakoolist erakooli lastele, kelle kodune olukord on sedavõrd võimatu, et koolihariduse omandamiseks on neil parem õppida perest eemal.
18 aasta eest Krabile direktoriks tulnud Ale Sprenk võttis kohusetundest kätte ja lõi sulgemisele määratud väikesest maakoolist erakooli lastele, kelle kodune olukord on sedavõrd võimatu, et koolihariduse omandamiseks on neil parem õppida perest eemal. Foto: Sille Annuk

Võrumaal Varstu põhikoolis peeti 16. juunil põhikooli lõpuaktust. «See oli ilus päev. Nii tore klass! Meil on koolis imeline meeskond,» meenutab Ale Sprenk, kes on üle 20 aasta töötanud koolidirektorina. Neist 18 aastat oli ta Krabi kooli direktor, siis juhtis neli aastat korraga Krabi ja Varstu kooli. Tänavu oli esimene ja ühtlasi viimane aasta, kus ta oli Varstu kooli direktor.

Vallandamisprotsess lõi õpetajad pahviks. «See oli kui stseen kodumaisest seebikast «Naabriplika» – vallavalitsus hullas dokumentides direktori ja juhiabi kabinetis kohe väga rõõmsate nägudega, samas mitmed õpetajad kõrvaltoas nutsid,» meenutasid õpetajad.

 

 

 

7. Valgamaalt pärit sünnitaja tõi lapse ilmale 30 km enne haiglat

Õnnelik ema ja kiirabitöötajad.
Õnnelik ema ja kiirabitöötajad. Foto: Erakogu

Juulis oli ühel lapsel ilmale tulekuga nii kiire, et kiirabil tuli sünnitus vastu võtta maantee ääres.

«Naine oli teel Tartusse sünnitama ja kuna sünnitustegevus käivitus roolis ning tegu oli korduvrasedusega, siis läks kiireks,» ütles Tartu Kiirabi juhataja Ago Kõrgvee. Kiirabi sõitis sünnitajale vastu ning kohtus sünnitajaga Elva ja Rõngu vahel. Tartuni oleks tulnud sõita veel u 32 km.

8. Fotod: Raivo Rätte surmaga seoses peeti kinni 27-aastane mees

19. juulil, üheksa minutit pärast südaööd teatati häirekeskusele lähedaste vahelisest tülist Nõmmel Kivi tänaval. Kivi tänaval asuva kinnistu ühisomanikud olid Raivo Rätte ja tema endine abikaasa Palmi (40).

Häirekeskus sai teate, et Kivi tänaval ründab 48-aastane mees 27-aastast meest ja 40-aastast naist. Sündmuskohale jõudnud politseinikud leidsid sündmuspaigalt avariilise sõiduauto Audi A6, katkise aia ning selle juurest raskelt viga saanud Raivo Rätte, kes suri hiljem haiglas.

Esialgsetel andmetel sõitis auto, mida juhtis 27-aastane mees, otsa 48-aastasele mehele. 27-aastasel mehel ja 40-aastasel naisel olid kergemad vigastused ning kiirabi viis nad haiglasse.

9. Ilmateenistus hoiatab: Eestisse jõuab tugev lumetorm

Alguses oli seda raske uskuda. 1. aprillil teatas riigi ilmateenistus, et öösel saabub Eestisse tugev lumetorm. Esmaspäeva hommikul kattiski maad paks lumevaip.
Alguses oli seda raske uskuda. 1. aprillil teatas riigi ilmateenistus, et öösel saabub Eestisse tugev lumetorm. Esmaspäeva hommikul kattiski maad paks lumevaip. Foto: Liis Treimann

Tõepoolest! Kuigi uudis ilmus 1. aprillil ning paljud arvasid, et tegemist on aprillinaljaga, polnud see tegelikult nii.

Ilmateenistus teatas, et öösel saabub Eestisse tugev lumetorm. Et päev varem valitses kohati täielik tuulevaikus ja lund polnud kusagil, kahtlustasid mõned, et ilmamehed teevad aprillinalja. Ei teinud.

Tuule kiirus ulatus kuni 20 meetrini sekundis ning lumekihi paksus oli kuni 12 sentimeetrit.

 

 

 

10. Foto: Viljandi Maxima heiskas aastapäeva puhul kummalise lipu

Maxima lipp.
Maxima lipp. Foto: Facebook

Postimehe lugeja jagas Facebookis ringlevat postitust, kuidas Viljandi Maxima oli taasiseseisvumispäeva puhul heisanud sinimustvalge lipu asemel hoopis sinivalgemusta.

«Kokkuõmblemisel tehti viga ja kaupluses omakorda tehti viga, et seda ei pandud tähele,» tunnistas Maxima meediajuht Marit Liik. Ta lisas, et Maximal on vea tõttu väga piinlik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles