KOHALIK VAADE. Euroskeptikute Euroopa-meelne näitemäng

Kazimierz Popławski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki nimetas oma riiki Euroopa tuksuvaks südameks.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki nimetas oma riiki Euroopa tuksuvaks südameks. Foto: ALIK KEPLICZ/AP/Scanpix

Pärast Poola Õiguse ja Õigluse Partei (PiS) võitu 2015. aasta parlamendi- ja presidendivalimistel on nende juhitav valitsus üritanud vähendada Poola õigussüsteemi iseseisvust ning allutada selle võimuparteile. Õigussüsteemi kahjustavad muutused saatsid Poola riigi koguni Euroopa Kohtu ette. Nüüd on aga võimupartei astunud sammu tagasi, et võita järgmise aasta Euroopa Parlamendi valimised.

2015. aasta lõpust alates on PiS muu hulgas teinud muutusi konstitutsioonitribunalis ja kohtunikke ametisse nimetavas riiklikus õigusnõukogus. Läbi suudeti suruda muudatused ülemkohtus ja kõrgemas halduskohtus, seades kohtuniku vanuse ülempiiriks varasema 70 asemel 65 aastat ning sundides mitmed neist varakult pensionile.

Valitsus ei suutnud veenda Euroopa institutsioone, et reform on kooskõlas Poola ja Euroopa Liidu seadustega. Nad ei nõustunud ühegi reformi vastu esitatud seisukohaga, keeldusid otsust muutmast ning ähvardasid ignoreerida ükskõik millist Euroopa Kohtu otsust.

Selle kõige tulemusena alustas Euroopa Komisjon Poola suhtes artikkel 7 menetlust ning kaebas Poola Euroopa Kohtusse. Tegu oli esimese korraga, mil artikkel 7 mõne liikmesriigi vastu käiku lasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles