Macroni sõnul on kütuseaktsiisi tõusu kriitikutel õigus (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigipea Emmanuel Macron.
Riigipea Emmanuel Macron. Foto: Jacques Witt/SIPA/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles neljapäeval vastuseks enam kui miljon allkirja saanud petitsioonile kütuseaktsiisi tõusu vastu, et aktsiisitõusu kriitikutel on õigus.

Macron nimetas petitsiooni, mis pakub välja mitu võimalust fossiilkütuste saaste vastu võitlemiseks kütuseaktsiisi tõstmata, «kodanike» aktsiooniks.

«Teie sõnum, ma kuulsin seda. Ma vastan teile otse, teil on õigus,» kirjutas Macron rohkem kui miljonile inimesele, kes olid üleskutse veebilehel Change.org allkirjastanud.

President tuletas allakirjutanutele meelde, et tema valitsus on plaanitud kütuseaktsiisi tõusu tühistanud ning talvel ei oota tarbijaid gaasi- ja elektrihindade tõus.

Macron kordas samas, et fossiilkütuste kasutamise vähendamine on vajalik, kuid möönis, et «ei tohi vastandada maailmalõpu probleeme kuu lõpu probleemidega».

Sellega viitas ta niinimetatud kollavestide protestiliikumise liikumapanevale jõule ehk elukallidusele, mis teeb paljudele madalama sissetulekuga inimestele raskeks iga kuu ots-otsaga kokku tulemise. 

Prantsuse president lubas möödunud nädalal telepöördumises rahvale, et valitsus tõstab alates jaanuarist miinimumpalka 100 euro võrra, tühistab maksutõusu pensionäridele, kaotab tulumaksu ületunnitööle ning kutsub ettevõtteid, kes saavad seda endale lubada, pakkuma töötajatele ühekordset maksuvaba aastalõpu palgalisa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles