Hispaania peaminister ja Kataloonia liider lubasid ühisavalduses uut dialoogi

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez ja Kataloonia regionaalpresident Quim Torra neljapäeval Barcelonas.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez ja Kataloonia regionaalpresident Quim Torra neljapäeval Barcelonas. Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA/ZUMAPRESS.com / MEGA/Scanpix

Hispaania peaminister Pedro Sánchez ja Kataloonia regionaalpresident Quim Torra lubasid neljapäeval pärast kohtumist tehtud ühisavalduses alustada uut dialoogi vaidluse lahendamiseks piirkonna staatuse üle.

Hispaania peaminister Pedro Sánchez ja Kataloonia regionaalpresident Quim Torra lubasid neljapäeval pärast kohtumist tehtud ühisavalduses alustada uut dialoogi vaidluse lahendamiseks piirkonna staatuse üle.

Sánchez pidas neljapäeva õhtul Barcelonas piirkonna presidendi Palau de Pedralbesi residentsis separatistlike vaadetega Torraga kõnelusi, mis oli kahe esimene kohtumine alates juulist.

Sánchez kohtus Torraga päev enne Hispaania valitsuse väljasõiduistungit Barcelonas, mille vastu kavandavad separatistlikult meelestatud katalaanid meeleavaldust.

Sánchez ja Torra tegid pärast kõnelusi haruldase ühisavalduse, milles Hispaania keskvalitsus ja Kataloonia regionaalvalitsust kinnitasid pühendumust "tõhusale dialoogile, mis viib Kataloonia ühiskonnas laialdast toetust omava poliitilise ettepanekuni, mis tagab lahenduse" Kataloonia kriisile.

Avalduses lisati, et pooltel on konflikti "päritolu, olemuse ja lahendusviiside osas olulised erimeelsused".

Sánchez, kes juhib sotsialistide vähemusvalitsust, mis sõltub Hispaania parlamendis Kataloonia separatistlike parteide toetusest, ja Torra võivad kohtuda uuesti jaanuaris, ütles regionaalvalitsuse pressiesindaja Elsa Artadi pärast kohtumist pressikonverentsil.

Hispaania opositsioon kritiseeris teravalt Sáncheze ja Torra kohtumist. Liberaalse erakonna Ciudadanos liider Albert Rivera nimetas seda "alanduseks" ja "ajalooliseks vastutustundetuseks".

"Sánchez kohtleb üleoleku kuulutajat, kes õhutab vägivalda ja tahab Hispaaniat hävitada, kui riigipead," kirjutas Rivera Twitteris.

Sánchez võttis esialgu Kataloonia iseseisvuspüüdluste suhtes oma konservatiivist eelkäijast Mariano Rajoy´st leplikuma hoiaku, kuid peaministri toon on pärast 2. detsembri Andaluusia valimisi karmistunud.

Andaluusia valimistel pääses esimest korda pärast Franco diktatuuri lõppu regionaalparlamenti paremäärmuslik erakond.

Hiljutises väitluses võrdles peaminister Kataloonia lahkulöömispüüdeid Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise pooldajate kampaaniaga. Mõlemad liikumised olid Sáncheze sõnul rajatud "narratiivile väljamõeldud kaebustest, mida võimendati manipuleerimise teel".

Kataloonia separatistid on teatanud, et ei kavatse toetada Sáncheze valitsuse 2019. aasta riigieelarvet pärast seda, kui Hispaania prokurörid nõudsid novembris karme vanglakaristusi 18 separatistide liidrile, keda ootab piirkonna eelmise aasta iseseisvuspüüdluste eest kohtumõistmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles