Retseptisoovitus: verivorsti ülejääkidest tee soolane tort ning kommidest küpsiseid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ingrid Balabanova / PantherMedia / Ingrid Balabanova

Kokk Jörgen Kohal paneb inimestele südamele, et pühade ajal ei visataks liiga kergekäeliselt toidujääke prügisse ning toitu võiks vaaritada nii palju, kui pere ja külalised ära süüa jaksavad. Kui toitu juhtubki üle jääma, siis on mitmeid võimalusi, kuidas see sööjaile uuesti serveerida.

«Pühade ajal on paljude perenaiste mure see, kuidas kõik ikka söönuks saaks ja et mitte mingil juhul toitu puudu ei jääks,» sõnas Rimi kokk Jörgen Kohal. «Vähem mõeldakse niipidi, et mis saab, kui jõulupraadi ja verivorsti üle jääb. Kui juhtubki, et kogu jõululaual olev kraam kõhtu ei mahu, siis kindlasti ei tohiks esimene mõte olla prügikast. Eesti pered viskavad aastas toiduga prügisse 63 miljonit eurot ning väga suure osa sellest numbrist annab arvatavasti pühade ajal prügisse jõudev toit.»

Kokk soovitab näiteks eelmisel õhtul üle jäänud ahjupardist teha perele järgmisel päeval moodsaid hommikuvõileibu, mille valmistamiseks läheb vaja hapukapsast, pardiliha jääke, seemneleiba ja rohkelt rohelist. Lisada võib vabalt valitud vürtsikat tomatikastet.

«Üleliigsed verivorstid pista aga ahjuvormi, keedetud kartulite ja hapukapsa kihi peale. Kõige tipuks veel korralik kiht pohlamoosi ja tort nagu muiste valmib ahjus poole tunniga,» õpetab Jörgen Kohal tegema verivorstitorti.

«Võib-olla tuleb nii mõnelegi üllatuseks, et karamellkomme võib kasutada suhkru asemel purustatud kujul. Samuti võiks proovida karamellkommidest teha ahjus nii-öelda magusaid vitraaže. Kummikomme seevastu annab panna koos mahlaga sügavkülma, et valmistada neist mahlapulki,» lisas ta. «Kommidest saab teha ka ameerikapäraseid küpsiseid, mille jaoks läheb vaja jahu, küpsetuspulbrit, soola, võid, fariinsuhkrut, muna ja loomulikult komme.»

Kommiküpsised:

  • 250 g nisujahu
  • 0.75 tl küpsetuspulbrit
  • 0.5 tl soola
  • 150 g võid
  • 100 g fariinsuhkrut
  • 150 g suhkrut
  • 1 suur muna
  • 250 g komme (võib asendada šokolaaditükkidega, kuid siis taignasse segatult)

Sega jahu, küpsetuspulber ja sool omavahel. Hõõru toasoe või fariin- ja tavalise suhkruga kohevaks. Lisa vahustades muna. Sega õrnalt juurde jahusegu. Suru tainas ühtlaseks, kata toidukilega ning pane paariks tunniks külmkappi tahenema. Võta lusika abil sellest umbes 40-grammiseid tainapalle. Suru pallid pätsiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsisepätsi peale tõsta teelusikaga jämedalt hakitud kommid. Jäta piisavalt ruumi küpsiste vahele, sest need vajuvad küpsedes laiali.

Küpseta 175-kraadises ahjus 16–20 minutit, kuni küpsised on kuldsed. Võta küpsetusplaat ahjust välja ja libista küpsised jahtuma! Küpsised jahtudes tahenevad ja muutuvad krõbedaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles